MOSTAR

Ako ne bude zapečaćena 3. decembra, deponija će odmah sutradan biti blokirana!

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

21.11.2019

S protesta: Rečeno im da će okolinska biti produžena za godinu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Hodžić: Ne odustaju - Avaz

Ako deponija „Uborak“ne bude zapečaćena 3.decembra, do kada vrijedi okolinska dozvola, mještani naselja, sjeverno od Mostara, u čijoj je blizini ovo odlagalište, okupljeni oko Građanske inicijative „Jer nas se tiče“ će odmah sutradan, 4. decembra blokirati odlaganje smeća.

Poručio je to Nijaz Hodžić, jedan od predstavnika Inicijative, na večerašnjem protestu mještana koji je održan, kako je rekao, da bi nadležnima poručili kako od svojih zahtjeva neće odustati.

Oni već mjesecima, podsjetimo, traže da se „Uborak“ zatvori i sanira te da se iznađe rješenje za novu lokaciju.

Prema Hodžićevim riječima, na nedavno održanom sastanku u Gradskoj upravi Mostara, nadležni nemaju namjeru odustati od lokacije „Uborak“, jer, kako im je predočeno, „u to odlagalište je uloženo puno novca“.

- Oni ne vide da se rješenje može donijeti u skoro vrijeme i imaju namjeru produžiti okolinsku dozvolu, bez ikakvih rasprava. Mi smo im kazali da to mogu učiniti, ali i da ćemo u tom slučaju podnijeti krivične prijave protiv svih potpisnika nove okolinske dozvole. Pomoćnik federalne ministrice okoliša i turizma je rekao da ova deponija nema nikakvu dozvolu, ni građevinsku ni upotrebnu. Oni žele produžiti okolinsku dozvolu za dio između stare i nove deponije i to na godinu. Glavni federalni inspektor je pripremio rješenje o zatvaranju deponije i ako ministrica ne izda novo rješenje, on će 3.decembra, rekao nam je, doći i zapečatiti je- ispričao je Hodžić novinarima.

Jedan od mještana, Edin Šetka kazao je kako se pita je li Ljubo Bešlić , gradonačelnik svima ili samo jednima.

- Može doći među radnike „Aluminija“, a ne može ovdje, da sjedne s nama i porazgovara da se vidi šta se može uraditi- naveo je on.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.