SARAJEVO

Deminiranje i pitanja mladih u fokusu saradnje BiH i Njemačke

Uber je izrazila i veliku zainteresiranost svoje zemlje za uspješno funkcioniranje Regionalnog centra za saradnju mladih RYCO

Sa sastanka: Uspješna saradnja. Ministarstvo civilnih poslova BiH

Fena

22.11.2019

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je u Sarajevu s novoimenovanom ambasadoricom Njemačke u BiH Margret Uber (Uebber) o temama koje se tiču saradnje dvije zemlje. Naglašeno je da će deminiranje i oblast mladih i dalje biti u fokusu saradnje.

- Zahvalni smo Njemačkoj na dosadašnjoj podršci procesu deminiranja u BiH. Uloženo je skoro 36 miliona eura u ovu oblast, a nadamo se da ćemo i dalje imati podršku, jer proces deminiranja u velikoj mjeri zavisi od donatora - rekao je ministar Osmanović.

Uber je rekla da očekuje nastavak saradnje kako bi se proces deminiranja završio do 2025. godine. Najavila je mogućnost da se Bosni i Hercegovini ponudi partnerstvo u dugoročnim projektima kako bi se riješilo ovo pitanje.

Uber je izrazila i veliku zainteresiranost svoje zemlje za uspješno funkcioniranje Regionalnog centra za saradnju mladih RYCO. U razgovoru je konstatirano da organizacije i institucije iz Bosne i Hercegovine imaju izuzetno kvalitetne projekte za podršku iz fondova Centra, a kao poseban kvalitet, naglašeno je da je riječ o zajedničkim projektima mladih iz oba entiteta, ali i u saradnji s inozemnim organizacijama.

Osmanović i Uber izrazili su zadovoljstvo napretkom koji je ostvaren u konstituiranju vlasti u Bosni i Hercegovini i izrazili su očekivanje da će biti otkočeni procesi i nastavljeni projekti u interesu svih građana BiH, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.