SARAJEVO

Odluka Vlade FBiH: Jedan dan obilježavat će se u znak sjećanja na Vladimira Preloga

Sa današnje sjednice. Vlada FBIH

Avaz.ba

22.11.2019

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu razmatrala je više informacija o izvršenim nadzorima nad radom JU Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić te je donijela više zaključaka koji se odnose na ovaj, ali i na druge ustanove socijalne zaštite u vlasništvu FBiH.

Vlada je dala podršku uposlenicima Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, koji časno i odgovorno obavljaju svoje dužnosti, a Federalno ministarstvo rada i socijalne politike zadužila je da odmah poduzme potrebne aktivnosti radi razrješenja direktora, članova Upravnog odbora i Nadzornog odbora ovog zavoda i imenovanja vršilaca ovih dužnosti.

Federalna uprava za inspekcijske poslove, Finansijska policija FBiH i Porezna uprava FBiH zadužene su da, u okviru svojih nadležnosti, istraže finansijsko poslovanje i drugih ustanova socijalne zaštite u vlasništvu FBiH. Federalni zavod za zapošljavanje zadužen je da kroz programe zapošljavanja odmah poduzme aktivnosti kako bi se ojačala kadrovska struktura i omogućilo upošljavanje dodatnog stručnog kadra u ustanovama socijalne zaštite čiji je osnivač FBiH.

Vlada će izvještaje o nadzorima u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić od 28. oktobra 2019. godine te druge relevantne dokumente dostaviti na postupanje i nadležnom tužilaštvu.

Na današnjoj sjednici data je saglasnost na Program rada Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2020. godinu. Kroz programe sufinansiranja zapošljavanja, samozapošljavanja i obuke cilj je zaposliti 18.000 osoba s evidencije nezaposlenih u Federaciji BiH sa posebnom rodnom i socijalnom osjetljivošću radi jačanja njihove konkurentnosti i brže integracije na tržištu rada, sprečavanja dugotrajne nezaposlenosti te stvaranja uvjeta za stjecanje prvog radnog iskustva i samozapošljavanje, a za realizaciju ovih programa u 2020. godini planirano je 91.423.498 KM.

Radi osiguranja sredstava federalne solidarnosti, namijenjenih finansiranju prioritetnih vertikalnih programa zdravstvene zaštite od interesa za Federaciju BiH i za pružanje prioritetnih najsloženijih oblika zdravstvene zaštite iz određenih specijalističkih djelatnosti na teritoriji FBiH, Federalna vlada donijela je odluku da će u 2020. godini u Fond solidarnosti FBiH biti izdvajano 10,2 posto od ukupnih prihoda ostvarenih na osnovu doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje. Od ukupnog iznosa, 89,8 posto usmjerava se na računa kantonalnih zavoda zdravstvenog osiguranja, a 10,2 posto na propisani račun izdvojenih sredstava Fonda solidarnosti.

Usvojivši informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Vlada FBiH dala je saglasnost "Elektroprivredi BiH" za prijem ukupno 101 radnika, i to 63 za jamu Raspotočje i 22 za Staru jamu u ZD RMU Zenica, te 16 radnika za PK Višća u ZD RMU Đurđevik.

Federalna vlada danas je zadužila JP "Elektroprivreda BiH" d. d. Sarajevo da u roku od 30 dana pripremi sjednicu Skupštine Društva te da sredstva iz akumulirane dobiti u iznosu od 45 miliona KM usmjeri za realizaciju projekta gradnje brze ceste Prača - Goražde, LOT 1 tunel Hranjen - faza 1.

Federalna vlada prihvatila je informaciju o upisu učenika u osnovne i srednje škole u školskoj 2019/2020. godini u Federaciji BiH, koja će, zajedno s predloženim preporukama, biti upućena vladama kantona. Analizom trenda od školske 2014/2015. do 2019/2020. godine, uočljivo je smanjenje broja učenika upisanih u prvi razred osnovne škole za 2.986 ili 13,41 posto. Ukupan broj učenika osnovnih škola u Federaciji BiH za ovaj period manji je za 12.585 ili 6,46 posto.

Danas je usvojena informacija o razvijenosti sektora malih i srednjih preduzeća u FBiH za 2018. godinu u kojoj je navedeno da je lani, u odnosu na proteklih 12 godina, ovaj sektor doživio maksimum od 208.533 radnika u 22.652 mala i srednja preduzeća.

Vlada Federacije BiH prihvatila je inicijativu Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke da se 12. decembar, u znak sjećanja na dan kada je 1975. godine Vladimiru Prelogu uručena Nobelova nagrada za hemiju te u znak pijeteta prema ovom eminentnom bh. naučniku, rođenom u Sarajevu, obilježava kao Dan nauke u Federaciji BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.