SARAJEVO

Otvorena izložba "Reisu-l-uleme u Bosni i Hercegovini, 1882.-2019."

Piše: E. Ma. / Avaz.ba

22.11.2019

Sa otvorenja izložbe - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+10

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci danas je otvorena izložba "Reisu-l-uleme u Bosni i Hercegovini, 1882-2019.".

Otvorenju izložbe su prisustvovale i brojne zvanice iz kulturnog, vjerskog, društvenog i političkog života BiH.

Glavni dio izložbe su potreti 14 reisu-l-ulema Mustafa Hilmi-efendija Hadžiomerović, Mehmed Teufik Azabagić, Hafiz Sulejman Šarac, Mehmed Džemaludin Čaušević, hafiz Ibrahim Maglajlić, Fehim Spaho, Salih Safvet Bašić, Hadži Ibrahim Fejić, Sulejman Kemura, Naim Hadžiabdić, Husein Mujić, Hadži Jakub Selimoski, Dr. Mustafa Cerić Dr. Husein Kavazović, Portreti reisu-l-ulema su po prvi put prikazani, rađeni su u istoj tehnici, a autor je akademski slikar Ahmet Hundur.

- Izložba pokazuje kroz koja i kakva iskušenja prolazimo u našoj modernoj historiji i koliko uspješno iznalazimo izgovore na ta iskušenja - kazao je direktor Uprave za obrazovanje Rijaseta IZ dr. Dževad Hodžić.

Dokumentima i drugim eksponatima koje Biblioteka čuva u svojim fondovima predstavljeni su menšurati svih 14 reisu-l-ulema posebno, kao što su menšure, postavljenja, nastupni govori i fotografije.

Podsjetimo, reis Husein ef. Kavazović danas je predvodio džuma-namaz i održao hutbu, nakon čega mu je uručena odluka o izboru reisu-l-uleme IZ u BiH.

Izbori za reisu-l-ulemu IZ u BiH održani su 12. oktobra ove godine, a članovi Sabora IZ u BiH birali su između dva kandidata - Huseina ef. Kavazovića i Muamera ef. Zukorlića.

Kavazović je dobio povjerenje 291 člana Sabora, a Zukorlić 82 glasa, uz jedan nevažeći.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.