SARAJEVO

Bizel: BiH treba sistemska rješenja za jačanje vladavine prava

Učestvovalo je 58 govornika i predavača, više od 400 učesnika i 600 studenata, a koji su učestvovali u istraživanju

Fena

22.11.2019

U toku pet dana trajanja ove inicijative održani brojni događaji - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Međunarodna sedmica podizanja svijesti o prevarama u organizaciji revizorsko-konsultantske kompanije "Deloitte" i grupe partnera obilježena je u periodu od 18. do 22. novembra prvi put u BiH, s ciljem podizanja svijesti o važnosti borbe protiv finansijskog kriminala, prevare i korupcije.

U toku pet dana trajanja ove inicijative održane su dvije konferencije, dva događaja i jedan webinar, te je u svim aktivnostima učestvovalo 58 govornika i predavača, više od 400 učesnika i 600 studenata, a koji su učestvovali u istraživanju.

Prva dva dana održane su konferencije koje su okupile predavače i eksperte iz regije i svijeta, dok su posljednja tri dana Međunarodne sedmice podizanja svijesti o prevarama u BiH, obuhvatila raznolike teme: reforma vladavine prava, forenzička istraga, pranje novca, interna revizija, porezne prevare.

Povodom ove inicijative, Ured Evropske unije u Bosni i Hercegovini organizirao je diskusiju sa predstavnicima projekata Evropske unije u oblasti vladavine prava kako bi istakli značaj napretka reformskih procesa u ovoj oblasti.

- Bosna i Hercegovina treba iznaći sistemska rješenja za jačanje vladavine prava, temeljnu vrijednost Evropske unije koju svaka buduća zemlja članica mora u potpunosti poštovati. Današnja diskusija sa projektima Evropske unije je dio naše inicijative da se proces reforme vladavine prava u BiH dodatno osnaži i ubrza. Naši projekti podržavaju ovaj proces i drago nam je da zajedno radimo na jačanju vladavine prava u BiH - rekao je Nikolas Bizel (Nicolas), šef Sekcije operacija za pravosuđe i unutrašnje poslove i reformu javne uprave Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Tokom diskusije sa predstavnicima pravosuđa, civilnog društva, privatnog sektora i međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, istaknute su ključne prepreke u reformskom procesu. Iako se većina učesnika slaže da je potrebno prevazići zastoj provedbe reformi uzrokovan „nedostatkom političke volje“, istaknuta je i kolektivna odgovornost građana koji trebaju zahtijevati promjene.

- Naš cilj je podizanje svijesti javnosti o značaju razumijevanja kompleksnosti pitanja prevara, korupcije i kriminala u ovoj zemlji. Želimo informirati mlade i građane o mogućim preventivnim mjerama i raditi zajedno kako bi se iznašla održiva rješenja i postigli korisni rezultati - naglasila je Sabina Softić, glavna partnerica za usluge revizije za Adriatic regiju, Deloitte BiH.

Posebnu pažnju u toku Sedmice podizanja svijesti o prevarama ''Deloitte'' je posvetio studentima i mladima kroz organizaciju različitih aktivnosti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.