ODLUKE

Podržan projekt izgradnje autoceste Poprikuše - Nemila i Tarčin - Ivan, vrijedan 140 miliona eura

Koridor 5C. Arhiv

E. Ma. / Avaz.ba

22.11.2019

Vijeće ministara BiH usvojilo je inicijativu za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora o finansiranju (izgradnja dionice autoceste Poprikuše - Nemila i Tarčin - Ivan na Koridoru 5C) između Bosne i Hercegovine i Evropske investicijske banke (EIB).

Radi se o kreditu u iznosu od 140 miliona eura, s rokom otplate od 25 godina, uključujući šest godina grejs perioda. Ovim sredstvima će biti sufinansirana izgradnja dionica Poprikuša – Nemila i Tarčin – Ivan na Koridoru 5C.

Na dionici Poprikuša – Nemila planirana je izgradnja 5,5 kilometara autoceste, što uključuje tunel Golubinja u dužini od oko 3,6 kilometra, po dva vijadukta i mosta, nadvožnjak i petlja Poprikuše. Izgradnjom ove putne infrastrukture znatno bi bila smanjena prometna udaljenost između Žepča i Zenice.

Dionica Tarčin – Ivan uključuje izgradnju oko 6,9 kilometara autoceste s dva mosta ukupne dužine oko 1,1 kilometar, odmorištem, tunelom Ivan u dužini od 1,8 kilometara i privremenim priključkom na magistralnu cestu M17. Ovim bi bilo znatno smanjeno vrijeme putovanja između Sarajeva i Mostara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.