SARAJEVO

Održana mirna šetnja u znak podrške štićenicima Zavoda u Pazariću

Istovremeno, i Zeničani su se povodom dešavanja u Zavodu u Pazariću okupili okupili u centru grada čelika

Piše: A. Ka. / Avaz.ba

23.11.2019

Građani poslali jasnu poruku - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Ispred Vječne vatre u Sarajevu danas su se građani, četvrti dan zaredom, okupili nakon što su objavljene šokantne fotografije iz Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, koje je objavila federalna zastupnica Sabina Ćudić.  

Mirna šetnja je krenula u 12 sati ispred Vječne vatre.

Podsjećamo, prvo spontano okupljanje građana bilo je još u srijedu ispred Parlamenta FBiH, i to samo nekoliko sati nakon objave uznemirujućih fotografija na kojima se vide djeca vezane za radijatore i krevete.

Ista grupa je protestirala i ispred sarajevske Vijećnice. Tada su bile prisutne i jake snage sarajevske policije. I tada su se građani mirno razišli i nije bilo incidenata.



Građani su proteste okončali ispred Parlamenta FBiH u Sarajevu tražeći bolji tretman štićenika Zavoda Pazarić. 

U zahtjevima koje su iznijeli, zatražili su da svi parlamentarci koji su na sjednici 20. novembra glasali protiv ili bili suzdržani od glasanja za inicijativu šefice Kluba Naše stranke Sabine Ćudić da se na dnevnom redu nađe informacija o stanju u Zavodu Pazarić podnesu ostavke.

Najavili su da će naredne sedmice biti održan radni sastanak roditelja djece koja su u Zavodu i drugih udruženja na kojem će biti usaglašene buduće aktivnosti i eventualno zakazani novi protesti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.