SARAJEVO

Lakota, Hasanović i Marić: Nije nadležnost Komisije da "advokatiše" politici Skupštine i Vlade KS, niti MUP-a KS

Članovi Komisije za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo ogradili se od prethodnog saopćenja

Zvonko Marić. Arhiv

E. Ma. / Avaz.ba

23.11.2019

Članovi Komisije za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo Rasim Lakota, Senad Hasanović i Zvonko Marić, oglasili su se saopćenjem za medije u kojem su se ogradili od prethodnog saopćenja koje je potpisano u ime Komisije za sigurnost KS.

- Razloga je mnogo, ali ključnim smatramo neprimjeren način komuniciranja za jedno stalno skupštinsko tijelo, koje pretendira da bude neovisno od upliva politikanstva. Odgovorno tvrdimo da nije nadležnost Komisije da "advokatiše" politici Skupštine KS, a ni Vlade KS, kao ni Ministarstvu unutrašnjih poslova KS, a pogotovo resornom ministru. Naša uloga i obaveza je da vršimo civilni nadzor rada u sektoru sigurnosti. Neumjesno je da nas stavljaju u funkciju portparola pomenutih institucija, jer to narušava kredibilitet ovog stalnog skupštinskog tijela i generira nepovjerenje među članovima Komisije za sigurnost KS, koja je do sada radila u skladu sa propisanim nadležnostima - piše u saopćenju.

Pored toga, navodi se da je nejasno iz saopćenja o kakvoj "neutemeljenosti" je riječ, ko su "pojedini mediji", kao i ko su "neupućeni" i krajnje zlonamjerni predstavnici pojedinih političkih stranaka, koji na nepristojan način i bez ikakvih argumenata napadaju i omalovažavaju rad Skupštine KS, Vlade KS i MUP-a. 

- Sve i da je precizirano ko su protagonisti pobrojanih aktivnosti, Komisija za sigurnost KS nije ta koja će biti portparol tih institucija - piše u saopćenju.

Oni smatraju "da su prozvane institucije mogle reagirati preko svojih informativnih službi, ili se oglasiti saopćenjem za javnost, ili njihovi čelnici održati press konferenciju i eventualno demantirati navode u medijima na koje se aludira".

- Ovako se stiče dojam da Skupština KS, Vlada KS i MUP KS nisu sposobni da se nose sa medijskim napisima, ali je tu dio Komisije za sigurnost da bude služba za odnose sa javnošću. Ova diskreditacija, manipulacija i zloupotreba Komisije za sigurnost KS bi mogla nanijeti ogromnu štetu, i poljuljati povjerenje među članovima ovog stalnog skupštinskog tijela, koje je do sada radilo uz puno povjerenje i međusobno uvažavanje njenih članova. I za ostale negativne posljedice, neka snose odgovornost oni koji su zloupotrijebili ovu Komisiju - piše u saopćenju. 

Podsjećamo, Lakota, Hasanović i Marić oglasili su se u povodu jučerašnjeg saopćenja Komisija za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo a "povodom neutemeljenih navoda u pojedinim medijima od strane neupućenih i krajnje zlonamjernih predstavnika pojedinih političkih stranaka u kojima se na nepristojan način i bez ikakvih argumenata napada i omalovažava rad Skupštine Kantona Sarajevo".

Kantonalna Vlade i Ministarstva unutrašnjih poslova, u cilju objektivnog informisanja javnosti "želi istaći sljedeće nesporne činjenice":

- Komisija za sigurnost je na temelju analiza različitih organa Skupštine Kantona Sarajevo Komisije za sigurnost, Nezavisnog odbora i Odbora za žalbe javnosti, te Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije inicirala izmjene i dopune najvažnijih zakona u segmentu sigurnosti i to Zakon o unutrašnjim poslovima, Zakon o policijskim službenicima, te Zakon o nabavljanju, nošenju i držanju oružja u KS, a koji su nakon propisane procedure usvojeni i to dvotrećinskom većinom.

Usvajanjem prethodno navedenih zakona od strane Skupštine Kantona Sarajevo napokon su se stvorile realne pretpostavke za bolji i stabilniji sigurnosni sistem, jaču i sposobniju policiju te snažniji osjećaj sigurnosti građana u Kantonu Sarajevo, a što se ogleda u konkretnim pokazateljima:

- Nakon reformskih izmjena propisa sva teška počinjena krivična djela (ubistva, pokušaj ubistava, razbojničke krađe I sl.) su rasvjetljena i počinioci otkriveni i privedeni pred lice pravde,

- krađa automobila kao jedan od najvećih problema u Kantonu Sarajevo je sveden na najmanji broj ukradenih vozila ikad.

Pored navedenog ostvareni su najvažniji reformski ciljevi poput vraćanja struke u policiju, depolitizacija policije, jačanje transparentnosti u radu i antikoruptivnih kapaciteta, zašita prava policijskih službenika, te jačanje integriteta MUP-a KS, a što je prepoznato i pohvaljeno od akademske zajednice (Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije), te stručne javnosti.

Ova Vlada Kantona Sarajevo i resorno ministarstvo daju izuzetnu važnost policiji i sigurnosti u Kantonu Sarajevo kroz planirano povećanje Budžeta za 2020. godinu, u iznosu od 6.000 000,00 KM, izmjene kolektivnog ugovora sa sindikatom policijskih službenika MUP KS kojim je uređeno pitanje brojnih naknada a što je i javno pohvaljeno od strane sindikata.

Interesantno je da nije naveden niti jedan jedini argumentovan dokaz koji ukazuje šta je to loše u urađenim izmjenama zakonskih propisa koje se odnose na policiju i sigurnost u Kantonu Sarajevo.

Komisija za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo pruža nedvosmislenu podršku radu Vlade Kantona Sarajevo i resornog ministra - navedeno je u prethodnom saopćenju Komisije za sigurnost Skupštine KS.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.