PRAZNICI

I danas postoje sile koje atakuju na integritet, suverenitet i državnost BiH

Na Skupštini Hamiltona zastava BiH. Avaz

Avaz.ba

24.11.2019

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) i ove godine organizirao je niz manifestacija, te uz pomoć domaćina, odao počast državi BiH povodom 25. novembra -Dana državnosti.

 - Kontinuirano slaveći Dan državnosti BiH u Kanadi, prisjećamo se Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a na kojem je, 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić-Gradu, obnovljena i potvrđena hiljadugodišnja državnost BiH, kao i njen teritorijalni integritet. U Kanadi se uvijek s ponosom prisjećamo bosanskohercegovačkih patriota koji su se suprotstavili fašizmu i potvrdili historijsko-pravni kontinuitet države BiH. Srpski i hrvatski velikodržavni projekti su izvršili agresiju na državu BiH napadajući na vrijednosti ZAVNOBiH-a: državnost, teritorijalni integritet i zajedništvo. Željeli su da nema BiH. Ali državnost BiH je odbranjena zajedno s teritorijalnim integritetom. Zato izražavamo zahvalnost patriotima koji su odbranili državu BiH od posljednje agresije. I brani je i danas. Iz Kanade poručujemo da su veliko nacionalistički antibosanski projekti poraženi - navedeno je u saopćenju IGK.

Dodaje se da i danas postoje sile koje atakuju na integritet, suverenitet i državnost BiH. 

- Te sile su okupljene u antibosansku koaliciju koja također djeluje i u Kanadi. Najbolji odgovor silama antibosanske koalicije šalje grad Hamilton i država Kanada poštujući državne praznike BiH, i tako poštujući državnost, teritorijalni integritet, politički subjektivitet i suverenitet BiH. Obilježavanjem bosanskohercegovačkih državnih praznika, Kanada na najbolji način štiti vrijednosti na kojima je utemeljena država BiH. Zato je kanadska poruka veoma snažna: Niko neće uspjeti u bilo kakvim namjerama koje bi značile umanjenje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političkog subjektiviteta države BiH. Zato jeste garant država Kanada ali i bosanskohercegovačka dijaspora i njene organizacije i zajednice u Kanadi - navedeno je.   

IGK ističe da je u znak počasti državi BiH povodom Dana državnosti na zgradi Skupštine grada Hamiltona podignuta zastava BiH, te da na velikom ekranu Skupštine Hamiltona piše: ''Sretan 25. novembar - Dan državnosti BiH.''

Historijski simbol Hamiltona je osvijetljen žutom i plavom bojom, bojama zastave BiH, što pokazuje podršku Hamiltona Danu državnosti BiH.

Istaknuti član kanadskog parlamenta i član Kanadsko-nosanskohercegovačke grupe prijateljstva u parlamentu, gospodinom Bob Bratina je poslao čestitku u ime vlade Kanade u kojoj se kaže: "Hamilton i Kanada su blagoslovljeni prisustvom velike i ugledne zajednice čije porodice potječu iz Bosne i Hercegovine. Bosanci u Kanadi i svijetu obilježavaju dostignuće savremene državnosti koja utjelovljuje mnoga načela u kojima uživaju Kanađani. Bosanci u Kanadi rade na razvoju i prosperitetu svoje domovine, ali i značajno doprinose razvoju Kanade. Kao neko ko je imao koristi od poznavanja bosanske zajednice u Hamiltonu i Kanadi upućujem vam moje najbolje želje za vaš poseban dan! Čestitam svima, Puno hvala!"

Gradonačelnik grada Hamiltona Fred Eisenberger u svojoj čestitki povodom Dana državnosti je napisao: "U ime Grada Hamiltona i kolega iz gradskog vijeća želim izraziti toplu riječ podrške proslavi Dana državnosti u Bosni i Hercegovini, 25. novembra 2019. Želim prepoznati i priznati ogroman doprinos bosanske zajednice u gradu Hamiltonu. Bosna i Hercegovina se mora ponositi svojim doprinosima svijetu i odlučnošću u podršci demokratiji. Bosanska zajednica je dala ogroman doprinos bogatstvu i raznolikosti grada Hamiltona. Bosanci su bili velikodušni pristaše svega onoga što je kanadska vrijednost. Drago mi je što ste odabrali Kanadu za vas i vaše porodice. Bosna i Hercegovina može biti ponosna na vašu velikodušnu zaostavštinu u ovoj zemlji. Želim vam daljnji uspjeh u Kanadi i gradu Hamiltonu."


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.