ŠTOKHOLM

Tinejdžerka porijeklom iz BiH dobitnica nagrade švedskog dvora

Hanna je četiri i po godine bila izložena vršnjačkom nasilju. Avaz

Avaz.ba

24.11.2019

Šesnaestogodišnja Hanna Varmaz, porijeklom iz Bosanske Gradiške, dobitnica je prestižne nagrade ''Anđeo interneta'', koju dodjeljuju princ i princeza Švedske.

Priznanje, koje je princeza Sofija lično dodijelila Hanni u Štokholmu, rezultat je njene borbe protiv mobinga i vršnjačkog nasilja.

Prilikom dodjele nagrade istaknuto je da je Hanna primjer hrabre osobe, koja je smjela pokazati da je i jaka i slaba.

- Hanna je pokazala da su ljudi dovoljni sami sebi kakvi jesu i da pravi problem leži kod onih koji misle drugačije. Kroz te poruke ona je promijenila i spasila živote - navedeno je na svečanosti.

Hanna je četiri i po godine bila izložena vršnjačkom nasilju, diskriminaciji i fizičkom zlostavljanju.

U svom tom haosu i svojim mukama je odlučila da počne pisati blog koji je postao kao neki filter za ono kroz šta prolazi. Prvo je mislila da je sama u tome, kasnije joj se pridružilo mnogo druge djece različitih uzrasta koji su u istoj situaciji kao i Hanna -  rekla je Hannina majka Naida. 

Djeca su dijelila svoje priče i i tješila jedna druge.

- Kako je vrijeme odmicalo, tako se za Hannu pročulo da piše blog o mobingu i to je ohrabrilo nekako da se počne boriti protiv vršnjačkog nasilja i te djece koja maltretiraju drugu djecu. Nekoliko lokalnih novina je kontaktiralo i pohvalilo njen rad, iako je Hanna sve to vrijeme bila izložena vršnjačkom nasilju - nastavila je Naida. 

Prije mjesec Hanna je nominirana od svojih fanova za prestižnu nagradu princa i princeze Švedske ''Anđeo interneta''. 

Nakon što je dobila ovo priznanje, Hannin rad se nastavlja narednu godinu zajedno s princem i princezom u zaštiti djece te u zaustavljanju vrijeđanja i širenja mržnje između djece na internetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.