REAKCIJE

SDA: Forto se mora odmah izviniti što je u Novom Sadu ponizio državu BiH

Najoštrije osuđuju odluku premijera da ide u Srbiju na poklonjenje

Oštra reakcija. Avaz

E. Ma. / Avaz.ba

24.11.2019

Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije najoštrije osuđuje odluku premijera Kantona Sarajevo Edina Forte da uoči 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, ide u Srbiju na poklonjenje i ponižava državu Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je danas iz ove stranke.

Kako su naveli, skandalozno je da je Forto na sastanku s premijerom Vojvodine Igorom Mirovićem u podaničkom tonu pozivao na ''povezivanje'', ''jer upravo je Mirović poznat po propagiranju velikosrpske politike usmjerene protiv teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine''.

- Podsjećamo na Mirovićevu izjavu da će na Republiku Srpsku gledati kao na svoju državu, o čemu Forto nije rekao ni riječi. Činjenica da je Forto pokazao podanički odnos prema Miroviću, kao i da se slikao s njime, samo uz srpske zastave i grb s dvoglavim orlom i četiri ''s'', a da nije tražio zastavu države BiH, potpuno je zapanjajuća. Takvu stvar nikada nijedan premijer KS nije uradio - saopćeno je iz SDA.

Institucije Bosne i Hercegovine trebaju sarađivati u regionu, ali nikada uz podanički odnos i nipošto po cijenu ponižavanja države Bosna i Hercegovina, navode iz SDA.

- Skandalozno je da se Forto, nakon puštanja filma na TVSA u kojem se negira genocid i odbijanja podrške gradnji spomeniku Safetu Zajki i herojima Armije RBiH na Žuči, sada ponizno odnosi i prema propagatorima velikosrpske politike. Zbog toga što je uoči 25. novembra ponizio državu Bosnu i Hercegovinu, Edin Forto mora odmah uputiti javno izvinjenje svim građanima Bosne i Hercegovine - saopćeno je iz SDA. 

Podsjećamo, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar unutrašnjih poslova Admir Katica učestvovali su na 4. regionalnom forumu mladih lidera koji se održava u Novom Sadu.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.