INTERVJU Premijer FBiH za "Avaz"

Fadil Novalić o Pazariću, MMF-u i novom mandatu: Federaciji novac ne treba!

Nije fer da se politizira djecom

Fahir Karalić

Novalić: Pravac djelovanja nove vlade je određen, ko god je vodio

Foto: Arhiv


Vlada Federacije reagirala je onako kako je morala kada su u pitanju dešavanja u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, odnosno smjenom direktora, Upravnog i Nadzornog odbora. Kazao je ovo u intervjuu za „Dnevni avaz“ premijer FBiH Fadil Novalić.

- Ipak, ostaje da se ustanove stvarne činjenice događanja u Pazariću. Pozvao sam tužilaštvo da ustanovi činjenice, bez ikakvog politiziranja. Jer, nije pošteno da se u vezi s djecom politizira. Činjenice su važne, a samo je mjerodavno stanje koje ustanovi tužilaštvo. Sve drugo može biti i politiziranje – kaže Novalić.

Novi mandat

Jeste li Vi novi-stari premijer Federacije? 

- Predloženo jeste, ali ja se trudim da i u tehničkom mandatu funkcioniramo. I funkcioniramo veoma dobro, četiri stranke dobro rade u Vladi. Rezultati ne izostaju.

Ima najava i iz SDA i HDZ-a i SBB-a da će određeni ministri, a tu je i moje ime, ostati u sastavu nove vlade, da bi se na određeni način prenio institucionalni i ekonomski rad prošlog u novi saziv. To je, na neki način, i priznanje nekim ministrima, možda i samom meni. Ali, jednostavno, Parlament, odnosno stranke, određuju ko će voditi novu vladu.

Šta čeka novi saziv Vlade FBiH?

- Zajedno smo uradili novi socioekonomski program s međunarodnom zajednicom. Ko god da dobije novi mandat, program je spreman, sve je završeno, akcioni planovi, koji samo što nisu obznanjeni. Tako da je pravac djelovanja nove vlade određen, ko god je vodio. To je drugi put u historiji Federacije da program bude unaprijed donesen i provođen za vrijeme mandata jedne vlade.

Jasna poruka

Treba li Federaciji novac od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF)? 

- Nama MMF treba jer smo područje koje slovi za nestabilno. I Bosni i Hercegovini treba MMF kao poruka da je tu sve mirno. MMF garantira ravnotežu budžeta i socijalnu ravnotežu. On je jedino budžetska potpora. Federaciji novac zaista ne treba. Mi imamo aranžman od milijardu i nešto dolara, ali smo uzeli 200 miliona i rekli - više nam ne treba. Novac od MMF-a nam ne treba, ali tehnička pomoć i prisustvo nam trebaju.

Kreator ekonomije

Možete li s ekonomskog aspekta porediti entitete FBiH i RS?  

- Federacija je tri četvrtine ekonomije BiH i svi događaji koji nastaju ovdje su dominantno važni za BiH. Ali, i pozitiva koja se odvija u RS, ako se ona odvija, odgovara BiH, jer mi smo jedan ekonomski prostor. Realno, Federacija BiH je glavni kreator ekonomskih kretanja u BiH.

Tužbe i kontratužbe između FBiH i RS su posljedice jednog turbulentnog vremena, od izbora do uspostave nove vlasti. Ali, ja s premijerom RS Viškovićem sarađujem intenzivno, navodi Novalić. 


NA VRH

Podijeli članak na