REAKCIJE

Naša stranka: Odgovornost SDA za hapšenje Osmanovića je neupitna

Husein Mujanović, borac Armije RBiH, zatočen je više od godinu u Srbiji zbog sumnje da je odgovoran za navodni ratni zločin u Hrasnici, navode iz Naše stranke

Naša stranka: Tražimo hitnu posjetu ambasadora BiH u Srbiji bh. zatočenicima. Ilustracija

Avaz.ba

24.11.2019

Husein Mujanović, borac Armije RBiH, zatočen je više od godinu u Srbiji zbog sumnje da je odgovoran za navodni ratni zločin u Hrasnici. Zatočenje se desilo na osnovu podataka iz davno kompromitiranog spiska koji je sastavio Dokumentacioni centar Republike Srpske, saopćeno je iz Naše stranke.

- Bh. vlast i diplomatija šutjeli su o tome. Njegova porodica je sama angažirala advokata a u posjetu mu nije došao ni ambasador BiH. Ne možemo se oteti utisku da je šutnja svjesna politička odluka zbog odobrovoljavanja Milorada Dodika za formiranje vlasti na državnom nivou.

Jučer je, po istom principu kao i Mujanović, uhapšen Osman Osmanović. Da se na vrijeme reagiralo zbog slučaja Mujanović, do drugog slučaja ne bi ni došlo. Za to direktno odgovornom smatramo SDA. Dobra volja Milorada Dodika nije vrijedna života niti jednog građanina BiH.

Tražimo hitnu posjetu ambasadora BiH u Srbiji bosanskohercegovačkim zatočenicima, kao i zahtjev za izručenje i Osmanovića i Mujanovića Bosni i Hercegovini. Ako su sumnje u ratni zločin opravdane, BiH ima kapacitet da im sudi - naveli su iz Naše stranke.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.