AKTUELNO

Komšić u Čikagu: Niko nam ne može dijeliti lekcije o civilizacijskim vrijednostima

Komšić u Čikagu. Avaz

N. C. / Avaz.ba

25.11.2019

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić prisustvovao je svečanoj akademiji u Čikagu povodom Dana državnosti BiH.

- Čast i zadovoljstvo mi je što sam večeras ovdje, hvala vam na pozivu i toplom prijemu u SAD, našoj prijateljskoj i savezničkoj zemlji – rekao je Komšić u Čikagu.

Komšić je potom govorio o važnosti ZAVNOBiH-a i njegovom civilizacijskom značaju.

- Možemo i moramo biti ponosni na činjenicu da su prije 76 godina građani BiH, bez obzira na nacionalna i ideološka opredjeljenja u uvjetima fašističke okupacije, konstituirali državnu vlast na principima antifašizma – kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

U svom govoru Komšić je istakao da historijski dokumenti samo jednim dijelom govore o tome šta su naši preci prošli na putu ka slobodi i jedinstvenoj državi. Taj put je vodio kroz snijeg i blato, krv i znoj te da one koji su išli ka tom cilju nisu mogli zaustaviti fašistički tenkovi, avioni i topovi.

Stoga, nama u BiH historijski gledano niko ne može dijeliti lekcije o onome šta su civilizacijske vrijednosti. Dok su naši preci prolijevali krv i davali svoje živote, mnoga je gospoda u Evropi kukavički saginjala glavu pred Hitlerom i avetima fašizma – istakao je Komšić.

Također, Komšić se u svom govoru osvrnuo i na 1992. godinu i odluku bh. naroda o nezavisnosti.

- U ZAVNOBiH-u je bila predodređena i današnja geopolitička orijentacija BiH. Da to nije bio slučaj, ne bi 1992. godine bio moguć ni Prvi mart kao Dan nezavisnosti BiH niti bi bio moguć 22. maj kao dan prijema BiH u UN-u – zaključio je Komšić.

Bosna i Hercegovina je opstala zahvaljujući svijesti njenih građana o tome gdje pripadaju i zahvaljujući njenim prijateljima koji su to znali prepoznati.

Komšić je na kraju naglasio da se i danas ponovo donose velike odluke, ali da one sigurno nisu hrabre kao one iz novembra 1943. godine, ali su značajne za državni kontinuitet. Potom je dodao da su na strani BiH one države koje su bile i 1943. godine.

Sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine, završne su riječi predsjedavajućeg.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.