PRISJEĆANJE

25 godina od oslobođenja Lisače i predaje 61 pripadnika Vojske RS

Nakon 17 dana velikih borbi

Piše: E. Sk.

25.11.2019

Jednu od najveličanstvenijih pobjeda u vrijeme agresije na BiH izvojevali su pripadnici Armije RBiH na planini Majevici kada je, 25. novembra 1994. godine, oslobođeno zloglasno uporište Vojske RS – Lisača. 

Upravo s te kote agresorske jedinice gotovo svakodnevno granatirale su Tuzlu, Živinice, Kalesiju, Lukavac..., a bitka za oslobođenje Lisače počela je 8. novembra.

Pod posebnim terorom tih dana je bila Tuzla, na koju je svakodnevno u vremenskom intervalu od jednog sata s Majevice ispaljivana po jedna granata. Nakon 17 dana velikih borbi pripadnici Armije RBiH su oslobodili Lisaču i zarobili 61 vojnika Vojske RS.

Sve to evidentirale su i kamere ratnih fotoreportera koje su zauvijek zabilježile trenutak jedne od najveličanstvenijih ratnih pobjeda Armije RBiH. Dvije i po decenije kasnije obilježava se Dan oslobođenja Lisače, a ostalo je zapisano kako su najveći doprinos veličanstvenoj pobjedi dali pripadnici 241. sprečansko-muslimanske lahke brigade Armije RBiH, odnosno kalesijskih „Gazija“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.