REAKCIJE

Komšić: Ne može Srbija štititi zločince, a hapsiti na osnovu krivične prijave

Željko Komšić. Avaz

Fena

25.11.2019

Vrlo su diskutabilne optužbe koje su stavljene na teret državljanina Bosne i Hercegovine Osmana Osmanovića, pripadnika HVO-a. Postavlja se pitanje na osnovu čega su policijski organi Republike Srbije postupili hapseći Osmanovića, jer krivična prijava ne može biti osnov za hapšenje ili privođenje u bilo kojem pravosudnom sistemu u svijetu, saopćeno je iz Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića

Nemamo, navodi se u saopćenju, nijednu informaciju da je protiv navedene osobe podignuta ili potvrđena optužnica, niti da je za njom raspisana međunarodna potjernica.

- Smatram da je u pitanju samovoljno postupanje represivnih organa Republike Srbije. Odmah po povratku iz radne posjete SAD prema nadležnim institucijama Republike Srbije pokrenut ću potrebne urgencije u cilju razrješavanja ovakvih i svih sličnih postupanja prema našim državljanima. Tim prije jer se hapse i privode naši državljani bez podignutih optužnica i objavljenih dokaza, a štite se bjegunci od bh. pravosuđa poput Novaka Đukića, protiv kojeg postoje i presude - stoji u saopćenju.

Dodaje se da je ovakva asimetrija u postupanju prema optuženima i osumnjičenima još jedan prilog činjenici o pokušaju izjednačavanja zločinaca i žrtava.

- Mislim da ovakva postupanja moramo raspraviti i preduprijediti u cilju jačanja regionalne stabilnosti - saopćeno je iz Komšićevog ureda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.