HAJKA

Porodica ogorčena: Zločin je ovo što rade našem Osmanu!

Srbi u Brčkom se organiziraju kako da pomognu, zovu advokate, kaže rodica Emina

Osmanović: Danas pred tužiocem. Avaz

Piše: F. Karalić

25.11.2019

Bivši direktor Porezne uprave Brčko Distrikta Osman Osmanović uhapšen je preksinoć na graničnom prijelazu Sremska Rača u Srbiji prema potjernici iz Beograda.

Osmanović je uhapšen na osnovu dvije krivične prijave zbog navodnog ratnog zločina protiv pripadnika srpske nacionalnosti za vrijeme agresije na BiH na području Gornjeg Rahića kod Brčkog.


Bio inspektor

 Porodica Osmana Osmanovića je ogorčena. Njegova prva rodica Emina Ružić kaže da Osmanović nije počinio nikakav zločin, te da je zločin ovo što njemu rade!

- Mi smo jedna časna porodica. On mi je kao brat. Šokirana sam, još nisam došla sebi. Ne možemo da vjerujemo. Sto puta je prešao granicu. Pa, evo Srbi u Brčkom se organiziraju kako da pomognu, zovu advokate. Sigurno mu neko podmeće - kaže Ružić.

Advokata Rifata Konjića, koji je branio mnoge optužene pripadnike Armije RBiH u Brčkom, ovo hapšenje je iznenadilo.

- Bio je inspektor u policiji. Mislim da ga ne terete ni za kakvo ubistvo. Organizirali smo da dobije branioca, to je advokat Đorđe Dozet. Sutra (danas, op. a.) će pred tužioca pa onda pred sudiju za prethodni postupak – kaže Konjić.

 

Uhapšen prema potjernici iz Beograda. Avaz

Prijava MUP-a

U obrazloženju potjernice tvrdi se da je Osmanović na razne načine mučio i zlostavljao zarobljene osobe srpske nacionalnosti na više lokacija. Iz MUP-a RS su saopćili da su još krajem 2009. godine podnijeli izvještaj Tužilaštvu BiH protiv Osmanovića i još 12 osoba zbog sumnje da su počinili ratni zločin.

SDA: Optuživali su i Pejakovića, Paldum, Popovića...

Hapšenje Osmana Osmanovića na graničnom prijelazu Sremska Rača predstavlja još jedan u nizu postupaka Srbije protiv državljana BiH baziranih na opskurnom spisku izvjesnog "Dokumentacijskog centra RS" iz 2001. godine, navodi se u saopćenju SDA.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.