NA LICU MJESTA

Trošna kuća ZAVNOBiH-a slika je i današnje BiH

Sljedeće godine donosimo malter i mi ćemo kuću srediti, kaže Samir Imamović iz Mostara

Piše: E. Trako

25.11.2019

Šta kome nije jasno šta je bilo 25. novembra, pomalo tersa Rade Pilipović s Kozare jučer ispred kuće u kojoj je na današnji dan 1943. godine obnovljena državnost BiH kada je održano Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a. 


Polupana stakla

- Tada je napisan recept za sve one koji su ostali da žive u ovoj zemlji. Kako da žive i da se poštuju, Srbi, Hrvati, muslimani i svi koji ovu državu smatraju svojom - kaže Pilipović. 

Odjeven u partizansku uniformi, jučer je u Mrkonjiću bio najveći autoritet. 

- Nemamo druge države osim ove. Sretan nam rođendan našoj domovini - kaže ovaj starac. 

Jučer je počelo obilježavanje 25. novembra, Dana državnosti BiH. Ispred trošne kućice okupili se partizani ovog vremena, da odaju počast palim borcima i da glasno kažu da su Bosanci i Hercegovci. 

Pilipović: Šta kome nije jasno. E. Trako

Niko nije ostao ravnodušan na derutnu kućicu u kojoj je u ilegali održano zasjedanje i potpisana poznata rezolucija. Kuću “krase” paučina, polupana stakla na provaljenim ulaznim vratima, uništeni pod na kojem su razbacane slike i pisane poruke na panoima, prislonjene uz zidove, te uništene stolice na bini. 

Tu je prije 76 godina, 25. i 26. novembra, održano Prvo zajedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH), na kojem je potvrđen kontinuitet državnosti BiH u novijoj historiji.  

Na stepeniku ka bini i danas stoji prašnjava i oštećena parola - Živjeli naši veliki saveznici - Sovjetski Savez, Engleska i Amerika.

- Sljedeće godine donosimo malter i ovu ćemo kuću srediti. To su naši temelji, naša država. Ne želimo da se gazi po našim svetinjama - govori Samir Imamović koji je stigao iz Mostara. 

To boli  

Jučer su u Mrkonjić-Gradu bili antifašisti iz Foče, Goražda, Mostara, Sarajeva, Jablanice... Među njima i Sakib Čišija.

Historija na podu. E. Trako

- Ako nema poštivanja ovog datuma, nema ni države, ni zastave, ni društva, ni napretka. Šta mi imamo drugo tražiti? Sramota, čovjeka sve to skupa zaboli. A ovo je slika države, ako se ovako pljuju temelji, nešto tu nije uredu - kaže Čišija. 

Doći će i danas antifašisti i Bosanci i Hercegovci iz svih dijelova zemlje. Ali iz Mrkonjić-Grada rijetko ko da će se pojaviti...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.