AKTUELNO U Osnovnom sudu

Okupljanje u Banjoj Luci uoči suđenja članovima grupe "Pravda za Davida"

Fena

Protest članova grupe "Pravda za Davida"

Foto: Facebook


"Neće nas zaplašiti", rekli su članovi neformalne grupe „Pravda za Davida“ uoči današnjeg suđenja u Osnovnom sudu u Banjoj Luci zbog održavanja neprijavljenog skupa i remećenja javnog reda i mira 17. decembra prošle godine. 

Ozren Perduv jedan je od 24 osobe, većinom članova neformalne grupe građana "Pravda za Davida", koji su prošle godine protestirali ispred Narodne skupštine Republike Srpske nakon što su, kako kaže, saznali da je kandidat za ministra unutrašnjih poslova u RS novi-stari ministar Dragan Lukač.

Tvrdi da su se spontano okupili te da nisu prekršili zakon.

- Oni nas terete za nezakonito okupljanje i ozbiljno remećenje javnog reda i mira, ali smo mi tog dana održali, praktično, čas iz demokratije, spontano okupljanje, ali naš Zakon o okupljanju to, nažalost, ne prepoznaje – tvrdi Perduv.

Kaže da ovo liči na „Proces“ Franka Kafke, gdje glavni junak kroz čitav roman priprema odbranu, a "zapravo se postavlja pitanje od čega se on to brani i to je suština svega što se dešava i ovdje".

- Sistem je vrlo efikasan kada treba da kazni one koji traže pravdu i šaljemo poruku: Zaustavite represiju policije nad nama – tvrdi Perduv.

Optužbe da su, kako kaže, remetili javni red i mir nemaju nikakvu težinu s obzirom na to da svi uzvici i parole, zapravo, predstavljaju izražavanje mišljenja o radu državnih organa (MUP i ministar), što nije kažnjivo - to se eksplicitno navodi u Ustavu RS, kao i u Zakonu o javnom redu i miru RS.

Isped banjalučkog Osnovnog suda okupljeni članovi grupe "Pravda za Davida" jutros su nosili transparente na kojima piše: "Zaštitite nas", "Pomozite nam", "Zaustavite represiju policije nad svima nama"... kao i fotografije Davida Dragičevića.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na