REAKCIJE Nakon razornog zemljotresa u Albaniji i novih podrhtavanja tla na Balkanu

Seizmolog Ivan Brlek za "Dnevni avaz": Kakva opasnost prijeti BiH

E. Maslo / Avaz.ba

Ivan Brlek

Foto: Arhiv


Seizmolog Ivan Brlek za "Avaz" je dao komentar nakon serije razornih zemljotresa u Albaniji i pojasnio šta se dešavalo u toku noći.

- Noćas oko 4 sata na području grada Drača na jadranskoj obali desio se zemljotres prilično razorne snage, magnitude od 6,4 stepena po Rihteru, koji je izazvao veliku materijalnu štetu i odnio ljudske žrtve. Nakon prvog jakog udara, došlo je do novih desetak potresa, magnitude veće od pet stepeni po Rihteru, koji su, također, jaki zemljotresi - kazao je Brlek.

On je rekao da je uobičajena pojava da se, nakon jakog zemljotresa na nekom području, dešava tzv. slijeganje tla, koje može trajati čak mjesecima, što skoro svakodnevno uzrokuje nove jake potrese.

Zemljotres čiji je epicentar bio kod Drača, snažno se osjetio i u BiH, ali prema Brlekovim riječima, ne postoji opasnost da bi zemljotres ove jačine uskoro mogao pogoditi i našu zemlju.

- Prema našim mjerenjima, za sada ne postoji velika vjerovatnoća pojave razornog zemljotresa na području BiH. Skoro svakodnevno se javljaju slabiji zemljotresi, čime se oslobađa ta seizmička energija, ne dolazi do nakupljanja i smanjuje se šansa za pojavu jakog potresa - istaknuo je Brlek.

NA VRH

Podijeli članak na