S POVODOM Sabiha Husić, direktorica Sigurne kuće “Medica”

Kod nas se nasilje ponekad prihvata kao stil života

Svaka druga od 10 žena bila je izložena nekom obliku nasilja

D. Pašalić

Husić: Poražavajući podaci

Foto: Avaz


Sigurna kuća “Medica” iz Zenice zbrinula je u ovoj godini veći broj žena i djece koji su preživjeli neki oblik nasilja u porodici, u odnosu na prošlu.

Duga borba

- Čak 50 osoba imali smo krajem jula, urađeno je 250 sesija  – kazala nam je Sabiha Husić, direktorica Sigurne kuće.

Povod za razgovor bio je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, koji je jučer obilježen širom svijeta.

Bosni i Hercegovini, nažalost, borba tek predstoji s obzirom na to da je posljednje istraživanje OSCE-a pokazalo da je svaka druga od deset žena izložena nekom obliku nasilja.

Husić ističe da to, nažalost, nisu konačni podaci.

Pokorna i ponizna

- Mnogo je više žena i djevojčica koje ne govore o nasilju. Ponekad se nasilje prihvata kao stil života, jer se mora tako, da žena ne bi osramotila porodicu, nanijela štetu. Ovdje se žena uči da bude pokorna i ponizna – dodaje Husić.

No, uprkos svemu, ona ističe da se nasilje ne smije i ne treba trpjeti.

Harmonizirati zakon s Istanbulskom konvencijom

- Naša zemlja je divna, ali zasmeta mi kad ratificira i potpiše brojne međunarodne konvencije, donese brojne dokumente, zakone i podzakonske akte, a sve to ostane na papiru - kaže Husić.

Zato ističe da će njeno nastojanje ubuduće biti usmjereno ka izmjeni Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, koji mora biti harmoniziran s Istanbulskom konvencijom, što u FBiH do danas nije urađeno.

Husić je dobitnica priznanja za mirotvorni rad “Žena svijeta”, a prošle godine dobila je poziv  princa Čarlsa na Samit u Londonu

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na