BIH

UKC Tuzla bogatiji za dva hemodijalizna aparata

Vrijedna donacija. A. Bajrić

Piše: E.Sk. / Avaz.ba

26.11.2019

Zahvaljujući Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini Univerzitetsko-klinički centar u Tuzli bogatiji je za dva aparaza za hemodijalizu. Donacija je realizirana posredstvom Vakufske direkcije i Fondacije „En-Nedžat“ iz Kuvajta, a vrijednos donacije procijenjuje se na oko 200.000 KM.  

Do kraja godine bit će donirano ukupno deset hemodijaliznih aparata kliničkim centrima i zdravstvenim ustanovama diljem BiH,

Vršitelj dužnosti direktora UKC-a Tuzla prof.dr Vahid Jusufović istakao je veliki značaj donacije jer na Odjeljenju za nefrologiju, hemodijalizu i transplantaciju u Klinici za interne bolesti UKC Tuzla ima 200 pacijenata, a usluge se pružaju i u Gračanici i Živinicima, što je oko 300 hroničnih bolesnika koji svakodnevno dolaze na dijalizu.

Kvalitetna dijaliza sa novim i ispravnim aparatima omogućava kvalitetniji život za dijalizne bolesnike, a ovi aparati će uveliko olakšati i rad medicinskom osoblju.

Predstavnik Fondacije „En-Nedžat“ dr. Muhammed El-Ensar je istakao opredjeljenje ove fondacije da podrže ovakve i slične projekte u našoj zemlji.

-Obilazeći ovih dana zdravstvene ustanove i kliničke centre kojima su uručeni aparati uvidjeli smo koliko je potrebno da povećamo naše napore i u narednom periodu doniramo još veći broj aparata tamo gdje je to najpotrebnije – kazao je dr. Muhammed El-Ensar.

Predaji donacije u ime Muftijastva Tuzla prisustvovao je dr. Sead ef. Seljubac, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje, koji je ovom prilikom izrazio zadovoljstvo što je Islamska zajednica na inicijativu reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića i uz svesrdnu pomoć Fondacije „En-Nedžat“ bila u prilici i na ovaj način pomoći pacijentima i zdravstvenim ustanovama u Bosni i Hercegovini.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.