SARAJEVO

Studenti Farmaceutskog i Stomatološkog fakulteta: Što prije nastaviti održavanje nastave

Još se ne održava nastava. Arhiv

Al. Ti. / Avaz.ba

26.11.2019

Studenti Farmaceutskog i Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu danas su u otvorenom pismo pozvali da se hitno riješe sva pitanja oko obustave nastave na Farmaceutskom, Stomatološkom i fakultetu Zdravstvenih studija.

Istaknuli su da se nastava nije nastavila otkad je obustavljena, dakle od 24.10.2019. na sjednici naučno-nastavničkog vijeća Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

- Od toga dana pa sve do danas, nastava nije ponovno uspostavljena. Mi smatramo da smo organizacionim jedinicama i Univerzitetu dali dovoljno vremena i prostora da ovaj problem riješe, međutim već četvrtu sedmicu nemamo riješeno pitanje procesa nastave. Ovime je nama uskraćeno jedno od osnovnih ljudskih prava - pravo na obrazovanje! Također, obzirom da kvalitet nastave ne smije biti promjenjivi faktor, zabrinuti smo i za mogućnost nadoknade propuštene nastave nakon što se ista stabilizuje imajući na umu opterećenje u nastavi na fakultetima Grupacije medicinskih nauka. Također smo zabrinuti za mogućnost održavanja ispitnih rokova u okviru pravila propisanih statutom kao i planova predviđenih akademskim kalendarom - istaknuli su u pismu.

Zahtijevaju da se hitno dođe do ponovnog uspostavljanja nastavnog procesa. Ukoliko do toga ne dođe, bi će, kako tvrde, prinuđeni da poduzmu druge legalne i legitimne načine studentske borbe kako bi zaštitili prava studenata.

- Obraćamo se i u našoj borbi očekujemo podršku i učešće svih studentskih organizacija, svih organizacija koja za cilj imaju borbu za osnovna ljudska prava kao i svih nadležnih institucija. Smatramo da je ovo jedno od najvećih aktuelnih problema i da su svi rokovi za rješavanje istog već prekoračeni. Ograđujemo se od svih izjava koje su protivne prethodno navedenim stavovima te ih smatramo individualnim istupima koji ne zastupaju interese studenata - navedeno je u pismu


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.