JER MI JE STALO Prioritetna faza za stavljanje u funkciju kanalizacione mreže grada Mostara

Projekt izgradnje kanalizacije i uređaja za prečišćavanje otpadnih voda doprinijet će zaštiti Neretve

Projekt je sufinansirao Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH

Avaz.ba

Za čistu rijeku Neretvu

Foto: Avaz


Projekt izgradnje kanalizacije i projekt izgradnje uređaja za prečiščavanje otpadnih voda grada Mostara u završnoj su fazi. Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH učestvovao je u projektu izgradnje kanalizacije iznosom od 2 miliona KM, a po javnom pozivu 2016/1 za ove namjene dodijeljen je iznos od dodatnih 200.000 KM.

Kompletan sistem doprinijet će zaštiti Neretve, a od iznimnog je značaja za sve građane Mostara. Zahvaljujući ovim važnim projektima, kažu, Neretva će poslije 30 godina biti potpuno sigurna za kupače s biohemijskog aspekta.

Projekt „Zaštita rijeke Neretve – Izgradnja glavnog kanalizacionog kolektora u gradu Mostaru“ obuhvaćen je programom je WATSAN-a i finansira se iz kreditnih sredstava EIB-a, IPA grant fondova, iz SIDA fondova, sredstvima Fonda za zaštitu okoliša FBiH i učešćem Grada Mostara.

  • Fond za zaštitu okoliša FBiH

    Fond za zaštitu okoliša FBiH

    Foto: FZOFBiH


Naime, programom WATSAN-a obuhvaćeni su projekti vodosnabdijevanja i kanalizacije, procijenjene vrijednosti oko 16 miliona eura, i riječ je o jednom od najznačajnijih projekata Grada.

Projekt „Dvojni primarni kanalizacijski kolektori u centralnom dijelu grada Mostara - tender 3 tuneli i obrnuti sifoni“, za čiju je realizaciju od Fonda za zaštitu okoliša dodijeljeno 200.000 KM, također je jedna od faza projekta „Zaštita rijeke Neretve – Izgradnja glavnog kanalizacionog kolektora u gradu Mostaru“.

Realizacija dijelova kanalizacione mreže u Titovoj ulici i kod hotela ''Bristol'' i sifona kojim bi se lijevoobalni kolektor priključio na postrojenje predstavlja prioritetnu fazu za stavljanje u funkciju kanalizacione mreže grada.

JER MI JE STALO

Probudimo svijest o zaštiti okoliša

Više o temi Fond za zaštitu okoliša FBiH

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na