REAKCIJA Koordinacioni odbor temeljnih boračkih organizacija Armije RBiH

Hapšenje Osmanovića u suprotnosti s načelima međunarodnog prava

Posebno zabrinjavajuće konstantno uplitanje srbijanskih vlasti u unutrašnje poslove BiH

Fena
27.11.2019 11:54

Osman Osmanović

Foto: Avaz

Koordinacioni odbor temeljnih boračkih organizacija Armije RBiH smatra da je "hapšenje Osmana Osmanovića na graničnom prijelazu Sremska Rača u Srbiji, a na osnovu fantomskih spiskova za navodni ratni zločin nad civilima srpske nacionalnosti, neprihvatljivo i u suprotnosti sa svim načelima i pravilima međunarodnog prava".

- Posebno je zabrinjavajuće konstantno uplitanje srbijanskih vlasti u unutrašnje poslove Bosne i Hercegovine jer procesuiranje stranog državljanina za bilo kakvo djelo koje je eventualno počinjeno na tlu druge (njegove) države nedopustivo je (i sam pokušaj) jer predstavlja udar na suverenitet i integritet te države i njenog pravnog poretka - navodi se.

Od nadležnih institucija Bosne i Hercegovine sada se "očekuje da stanu u zaštitu ljudskih prava, ne samo Osmana Osmanovića, nego svih građana i građanki Bosne i Hercegovine kojima su ta prava povrijeđena od druge države".

Podsjećaju da "fantomski spisak od 580 stranica sadrži imena oko 3.500 pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, Hrvatskog vijeća obrane i visokih bošnjačkih funkcionera te kratke opise navodnih ratnih zločina za koje se terete".

- Uz njega se veže i dokument "Pregled naredbodavaca i izvršilaca zločina u logorima i zatvorima za Srbe u bivšoj BiH u periodu 1992.-1996. godine". Autor spiska, koji je kreiran u januaru 2002. godine, jeste Dokumentacioni centar za istraživanje ratnih zločinaca Republike Srpske iz Banje Luke. Nejasno je ko je Srbiji i njenim pravosudnim institucijama dao pravo ili bilo kakvo ovlaštenje da postupa po navodnim spiskovima koje izdaje manji bosanskohercegovački entitet - naglašavaju.

Dodaju da su se na tom "fantomskom spisku, osim pripadnika vojnih i policijskih snaga učesnika u odbrani Bosne i Hercegovine, našli i brojni umjetnici i istaknute javne ličnosti koje su u ratnim dejstvima učestvovali jedino na način da su bili žrtvom straha i ratnog progonstva (što takav spisak dodatno degradira), a cilj je pokušaj izjednačavanja agresora sa žrtvom i izjednačavanje broja procesuiranih i osuđenih pripadnika agresorskih snaga sa snagama odbrane Bosne i Hercegovine".

- Takve akcije dovode do zaključka da se provođenje određenih ideologija, prekinuto okončanjem ratnih dejstava, nastavlja u mirnodopskim uslovima, što je nedopustivo - navodi se.

Komentari

NA VRH