PRES-KONFERENCIJA

Ćudić: Zabraniti sprečavanje uzbunjivanja, a uzbunjivačima dati pravo na zaštitu

Piše: Avaz.ba

27.11.2019

Zastupnica u Predstavničkom domu Sabina Ćudić, koja je objavom fotografija zlostavljanja štićenika u Zavodu Pazarić izazvala pravu lavinu komentara i reakcija u posljednjih nekoliko dana, kazala je na današnjoj pres-konferenciji da je prioritet to da tužilaštvo reagira kada je u pitanju slučaj u Zavodu.

Novinarima je kazala da nije reagirala i odgovarala na polemike jer očekuje poziv tužilaštva i da tužilaštvu da sve što ima. 

- Problem zloupotreba i zlostavljanja štićenika nije počeo s ovom upravom Zavoda niti će završiti sa razrješenjem dužnosti članova Upravnog i Nadzornog odbora i direktora. Problemi su mnogo dublji, problem je u sistemu. Evidentno je to da je fokus bio na prijavljivačima zlostavljanja, a ne na počiniocima. Zbog toga upućujemo Nacrt zakona o zaštiti uzbunjivača u Federaciji. Živimo u pravnom paradoksu u kojem Krivični zakon nalaže kazne neprijavljivanja slučajeva zlostavljanja, kršenja zakona..., dok se istovremeno ne nudi zaštita onima koji to prijavljuju i koji se suočavaju s političkom odmazdom i pritiscima - kazala je Ćudić.  

Suština zakona koji upućuju u proceduru, kaže, jeste zabrana sprečavanja uzbunjivanja te to da uzbunjivač ima pravo na zaštitu po zakonu. 

U odgovoru na pitanje novinara, kazala je da je materijale koje je plasirala u javnosti dobila 24 sata prije nego što ih je pokazala javnosti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.