UPOZORENJA

Pušači na trafici ostave nekretninu vrijednu i do 80.000 maraka

Uprkos brojnim upozorenjima, broj ovisnika o cigaretama nije dramatično smanjen, navodi Hasanović

Godišnje se za cigarete, u prosjeku, potroši 1.825 KM. Avaz

Piše: E. Skokić

27.11.2019

Najavljuje se i novo poskupljenje cigareta, a u narodu se često spominje i izreka: „Sjećaš li se vremena kad je „drina“ marku bila?“

Ta su vremena odavno iza nas, a kutija cigareta košta, u prosjeku, od 4,5 do 5,5  KM.

Kupuju duhan

Uprkos svakodnevnim upozorenjima o štetnosti duhana, a da o cijenama cigareta i ne govorimo, broj pušača u BiH, prema statističkim podacima, nije dramatično smanjen.

Oni koji nemaju novca, okreću se „alternativnim izvorima“, odnosno kupuju duhan i motaju cigarete te tako ubijaju žeđ za nikotinom.

- Razgovarao sam sa mnogo pacijenata koji su pušači, pitao ih jesu li svjesni da je zaista istina da pušenje ubija. Rezultati su različiti. Ima i onih koji kažu: “Nemojte mi uzimati i cigarete, jer mi je samo to ostalo od života”  - govori nam prof. dr. Mevludin Hasanović, šef Odjela za socijalnu psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

No, kod nekih zdravstvena upozorenja  i upale, a većina se cigareta odriče i zbog sve viših cijena.

Matematika je egzaktna nauka i kad se uzme prosječna cijena kutije cigareta i pomnoži sa 365 dana u godini, pod uvjetom da ste „umjeren“ pušač, ispada da za godinu u dim i pepeo ode 1.825 KM.

Tako pušači s nekoliko decenija staža na trafikama ostave nekretninu u vrijednosti od 60 do 80 hiljada maraka.

- Računica govori da jedan pušač potroši na cigareted vije prosječne plaće u FBiH . Zamislite, onda, porodice sa dva ili tri pušača, koliko novca ide na taj porok, koji ništa dobro ne donosi zdravlju ljudi. Zapaljena cigareta samo trenutno donosi neki vid olakšanja, smanjenje zabrinutosti, ali izlaganje organizma većim količinama nikotina doista može biti smrtonosno – navodi dr. Hasanović.

Pojačati kampanju

Pored razgovora sa pacijentima, ističe doktor Hasanović, koriste se i alternativne metode radi pomoći u odvikavanju od pušenja.

- Potrebno je i do pet godina nakon prestanka pušenja  da organizam prevaziđe nanesene štete. Najteže je onima koji su počeli pušiti još kao adolescenti, pa i mlađi, jer njima organizam traži određenu dozu nikotina - kaže  dr. Hasanović.

Nove cijene od Nove godine

Uprava za indirektno oporezivanje BiH usvojila je novu odluku o akcizama.Tako će već od 1. januara tzv. trošarina po kutiji cigareta iznositi 3,04 KM, umjesto dosadašnjih 2,86 KM.

Proizvođači i distributeri dužni su da do 30. novembra dostave nove kalkulacije maloprodajnih cijena cigareta i duhana.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.