AKTUELNO

Pentagon: Komšić se sastao s Andersonom, američkim funkcionerom

Saveznici i partneri ojačali su svoje veze kako bi osigurali međusobnu sigurnost i mir u regiji

Komšić i Anderson u Pentagonu. Fena

Fena

27.11.2019

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Džejms Anderson (James), koji obavlja dužnost zamjenika pomoćnika ministra odbrane za politiku, sastali su se u Pentagonu. Susret je upriličen u sklopu Komšićeve prve službene posjete SAD, kao šefa države nakon općih izbora održanih prošle godine.

- Otkako je Bosna i Hercegovina stekla nezavisnost 1992. godine, Sjedinjene Američke Države, saveznici i partneri ojačali su svoje veze s državom da bi osigurali međusobnu sigurnost i mir u regiji - navodi se u saopćenju. 

Bosna i Hercegovina će 2020. godine predsjedavati sastankom između SAD i zemalja članica Jadranske povelje. Jadranska povelja je regionalni savez koji okuplja Albaniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama. 

Bosna i Hercegovina pridružila se Jadranskoj povelji 2008. godine, radeći sa zemljama članicama na povećanju multilateralne saradnje na pitanjima regionalne sigurnosti od obostranog interesa, saopćeno je iz ministarstva odbrane SAD.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.