PROCESI

Tužilaštvo zatražilo izručenje Osmanovića pravosuđu BiH

Osmanović: Uhapšen prošle sedmice. Arhiv

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

27.11.2019

Tužilaštvo BiH zatražilo je izručenje uhapšenog Osmana Osmanovića pravosuđu BiH. Ovim je potvrđeno pisanje našeg lista. Još jučer smo najavili da će Tužilaštvo tražiti od Srbije da se on izruči BiH.

Postupajući tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH uputio je prema Ministarstvu pravde BiH prijedlog za upućivanje zamolbe pravosudnim institucijama Republike Srbije za izručenje Osmanovića pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH navelo je da Posebni odjel za ratne zločine radi na predmetu koji se odnosi na navedenog osumnjičenog. Također, razlozi zbog kojih se traži izručenje u BiH su što su navedeni zločini počinjeni na teritoriju Bosne i Hercegovine, gdje su žrtve državljani Bosne i Hercegovine, kao i da se dokazi i svjedoci nalaze u BiH, te je Osman Osmanović državljanin BiH.

Osmanović, bivši direktor Porezne uprave Distrikta Brčko i nekadašnji pripadnik HVO-a i Armije RBiH, uhapšen je prije četiri dana na prijelazu Sremska Rača između BiH i Srbije i određen mu je pritvor.

On se tereti da je tokom ljeta 1992. godine u logoru “Rasadnik” u Gornjem Rahiću na području Brčkog, kao pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), kasnije Armije RBiH, zajedno s više pripadnika te jedinice, nanosio povrede, mučio, zlostavljao i zastrašivao civile i zarobljene pripadnike Vojske RS.

Uhapšen je na osnovu opskurnog dokumenta “Pregled naredbodavaca i izvršilaca zločina u logorima i zatvorima za Srbe u bivšoj BiH u periodu 1992.–1996. godine”, koji je 6. avgusta 2001. godine objavio Dokumentacijski centar RS za istraživanje ratnih zločina, a zatim podnesena krivična prijava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.