REAKCIJE Nakon islamofobične izjave kojom se vrijeđaju muslimani u BiH

Savjet za vjerska pitanja Muftijstva travničkog pozvao Antu Brtana da podnese ostavku

Zločin u Ahmićima pokušava se opravdati “borbom za preživljavanje i opstankom hrvatskog naroda”, navodi se u saopćenju

Avaz.ba / MINA
27.11.2019 16:57

Ante Brtan

Foto: Agencije

U posljednje vrijeme učestale su islamofobične izjave kojima se vrijeđaju muslimani u Bosni i Hercegovini. Takve su i izjave Ante Brtana, direktora Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca, koje je iznio tokom govora o “hrvatskim žrtvama islamskog fundamentalizma u BiH“ na Osmom hrvatskom žrtvoslovnom kongresu u Zagrebu i Krapini, navodi se u saopćenju koje je danas javnosti uputio Savjet za vjerska pitanja Muftijstva travničkog.  

U saopćenju se navodi da izražavaju zabrinutost.

- Osuđujemo stavove koji su izneseni. Prije svega ,u samom naslovu teme “Islamski fundamentalizam i hrvatske žrtve u BiH” nedopustivo je termin islamski vezati za fundamentalizam u kontekstu bilo kojih žrtava, uključujući i hrvatske žrtve, jer islam kao vjera ne dozvoljava nasilje, nepravdu i teror. Tom rečenicom povrijeđeni su muslimani u svijetu, uključujući i muslimane Bosne i Hercegovine. Kao što se za zločin u Ahmićima ne može reći da je kršćanski, neprihvatljivo je bilo koji zločin nazivati islamskim - saopćeno je iz Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva travničkog.

U saopćenju se dalje navodi da izjava: "Ne pravdajući ni na koji način zločin, treba reći da nije isto učiniti jedan zločin u Grabovici, gdje nije bilo ratnih operacija, gdje nije bilo prvih linija, i u ovom dijelu, gdje su se vodile borbe za preživljavanje i za opstanak hrvatskog naroda." Zločin u Ahmićima pokušava se opravdati “borbom za preživljavanje i opstankom hrvatskog naroda”.

- To je zločin, poslije zločina u Ahmićima, gdje je na najsvirepiji način ubijeno 116 civila, među kojima je i tromjesečna beba i starac od 82 godine, što je samo jedan od niza zločina koje je Međunarodni sud u Hagu presudio kao udruženi zločinački poduhvat. U izjavi u kojoj se ponovo spominje slučaj "crkve-džamije" u Jajcu, dva momenta su nedopustiva. Prvi da se Islamska zajednica naziva "retrogradnom snagom" i drugi da se spominjući slučaj "Fethija džamije" ponovo vrši pritisak na sudstvo. Očekujemo javno izvinjenje gospodina Ante Brtana, prije svega Islamskoj zajednici, zatim svim muslimanima Bosne i Hercegovine, a posebno muslimanima Jajca, kao i porodicama žrtava u Ahmićima, zbog nepromišljenih i neargumentiranih izjava te da podnese ostavku na funkciju koju obavlja - navodi se na kraju današnjeg saopćenja.

Tagovi

Ante Brtan Jajce

Komentari

NA VRH