GODIŠNJICE

Opća bolnica ne zaboravlja svog velikana Abdulaha Nakaša: Bio nam je prijatelj i učitelj

O njemu i danas najbolje govore njegova djela i pacijenti, koji ga pamte i spominju samo po najboljem, rekao je primarijus Kravić

Piše: S. M. / Avaz.ba

27.11.2019

S današnjeg obilježavanja na mezarju Kovači - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

Zaposlenici i članovi Uprave sarajevske Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, kao i prijatelji te poštovaoci lika i djela ovog istaknutog ljekara i humaniste, učenjem Fatihe te polaganjem cvijeća na Šehidskom mezarju Kovači obilježili danas 14. godišnjicu smrti ovog bh. velikana, bivšeg direktora Opće bolnice, koja je po njemu i dobila ime. Uz kolege i prijatelje, tu je svake godine i Bakir Nakaš, brat rahmetli Abdulaha.

U Sarajevu, ali i u Bosni i Hercegovini, skoro da nema čovjeka koji ne govori samo dobro o rahmetli Abdulahu Nakašu.

Svake godine prisjete ga se i njegove kolege, kojima je bio prijatelj, a mnogi ga nazivaju i svojim učiteljem, od kojeg su učili i medicinu, ali i to kako biti čovjek.

Prim. dr. Kravić i dr. Željo. M. Kadrić

Rahmetli Abdulaha na Kovačima se sjetio i sadašnji direktor Opće bolnice, prim. dr. Zlatko Kravić.

- Teško je bilo šta posebno reći o Abdulahu Nakašu. O njemu i danas najbolje govore njegova djela i pacijenti, koji ga pamte i spominju samo po najboljem. Iskreno sam sretan što imam priliku da vodim bolnicu u kojoj je on radio, čuvao je kao svoju kuću. Zato i želim naglasiti da ovo nije samo naša kuća, u kojoj radimo, ovo je dom svih građana Sarajeva i BiH, u koji su u svako doba dobrodošli. Naša misija i vizija je da radimo onako kako je radio i kako je želio da se radi rahmetli Abdulah Nakaš. I zato zahvaljujem svim kolegama i prijateljima koji su došli i sjetili se Abulaha. Trudimo se da ova bolnica sve više napreduje i dostiže nivo vodećih bolnica regiona – kazao je Kravić.

Dr. Sead Željo, predsjednik Upravnog odbora bolnice i šef Odsjeka za urologiju Opće bolnice za prim. dr. Abdulaha Nakša kaže da mu je to bio prvi šef, koji ga je primio na posao.

- Došao sam kao mladi doktor. Bio mi je učitelj, prjatelj i vjenčani kum. Sretan sam što se ni nakon 14 godina ne zaboravlja ime Abdulaha Nakaša koji je meni, ali i mnogima drugima dao šansu da radimo posao koji volimo. Imam sreću da radim u bolnici, koja je za mene uvijek bila pojam vrhunske zdravstvene ustanove, kakvu je zamišljao i rahmetli Nakaš – kazao je Željo.


Na obilježavanju i brat rahmetli Abdulaha Bakir Nakaš. M. Kadrić

Ističe da je sretan zbog činjenice da danas radi pod rukovodstvom prim. dr. Kravića, koji svojim osobinama nevjerovatno podsjeća na Abdulaha Nakaša.

- Osim toga, obojica su bili ratni hirurzi od kojih sam ja, ali i mnogi drugi ljekari, i za vrijeme agresije mnogo naučili. Zanimljivo je i to da mi je rahmetli Abdulah jednom prilikom rekao da je upravo dr. Kravić neko koga on vidi kao svoga nasljednika na čelu bolnice – naglasio je Željo.

- Ne smijemo zaboraviti lik i djelo rahmetli Abdulaha Nakaša. Veoma je bitno da na obilježavanja dolaze i sadašnji uposlenici, koji nisu upoznali rahmetli Abdulaha. Tu su i mladi ljekari Husein Čordić, Alem Sinanović, tehničari na čelu s Elvedinom Derviševićem, Anelom Šljivom... Također, iznimno je važno da se Abdulaha sjećaju i ljekari veterani, penzioneri Opće bolnice, medicinske sestre i tehničari koje je cijenio i svi njegovi prijatelji, koji svakog 27. novembra dođu na obilježavanje godišnjice – zaključio je Željo.

Dobar čovjek je i dobar ljekar

Željo se prisjeća da ih je, kao mlade ljekare, Abdulah Nakaš učio da uvijek prvo treba biti čovjek pa onda ljekar, jer je dobar čovjek i dobar ljekar. 

Dobitnik Šestoaprilske nagrade

Prim. dr. Abdulah Nakaš, specijalista opće hirurgije i šef hirurških disciplina u Općoj bolnici, radio je kao glavni hirurg Armije RBiH tokom agresije na BiH. Za svoj požrtvovani rad u tom periodu te za angažman u oblasti medicinskih nauka nagrađen je Šestoaprilskom nagradom Grada Sarajeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.