BUGOJNO

Kolinda Grabar-Kitarović: Hrvati moraju birati svoje političke predstavnike

Posebno se osvrnula na teški period posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini

Piše: A. Mandžić/ Avaz.ba

27.11.2019

Predsjednica Hrvatske u društvu mjesnih svećenika. A. Mandžić

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je danas dekanat Bugojanskog dekanata u župi Skopaljska Gračanica u mjestu Humac. 

Susrela se tom prilikom sa svećenicima, hrvatskim predstavnicima HDZ-a BiH, braniteljima i hrvatskim narodom sa područja bugojanske i gornjovakufske općine.

- Danas dolazim s čvrstom porukom, a to je da je Hrvatska uz vas, da će Hrvatska stajati uz vas i da će se boriti za vaša prava kao jednakog i konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini. Hrvati moraju birati svoje političke predstavnike i u svakom pogledu biti jednakopravni s ostala dva naroda. Zalažem se čvrsto i za evropsku budućnost Bosne i Hercegovine, jer ćemo, onda, zajedno živjeti bez granica među nama, a onda će i Hrvati u Bosni i Hercegovini moći ostvariti veći prosperitet i prava u Evropskoj uniji - naglasila je, između ostalog, Grabar-Kitarović.

Posebno se osvrnula na teški period posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini.

- Kada se prisjetim svega onoga što ste prošli ovdje, u srednjoj Bosni, dok sam bila diplomatkinja u vanjskim poslovima, gdje smo pokušavali organizirati i pomoć, a poslije i povratak ljudi na ove prostore, gdje ste toliko propatili, ono što me veseli je vidjeti ovu mladež i djecu koja su s nama - istaknula je Grabar-Kitarović.

Uslijedio je sastanak sa predstavnicima Crkve i hrvatskog naroda Bugojna i Gornjeg Vakufa – Uskoplja, koji je bio zatvoren za javnost.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.