GORAŽDE

Skupština BPK usvojila Nacrt budžeta za 2020. godinu u iznosu od 40,1 milion KM

S današnje sjednice. Skupština BPK

Fena

27.11.2019

Skupština Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na današnjoj sjednici usvojila je većinom glasova Nacrt budžeta BPK za 2020. godinu u iznosu od 40.147.000 KM i uputila ga u javnu raspravu. 

Za budžet je glasalo 14 poslanika, jedan je bio protiv, dok ih je sedam bilo suzdržano.

Obrazloženje predloženog nacrta dao je ministar finansija BPK Goražde Mirsad Agović, ističući da je predloženi budžet za skoro tri miliona KM veći u odnosu na budžet tekuće godine.

- Prihodovna strana bi u narednoj godini trebala biti značajno povećana. Prije svega, računamo na veće prihode od indirektnih poreza, koji su u porastu oko sedam posto u odnosu na isti period prošle godine. Također, očekujemo i značajnije transfere viših nivoa vlasti prema BPK Goražde – kazao je Agović.

Dodao je da je u budžetu predviđen i dio sredstava za finansiranje egzistencijalne naknade u skladu sa Zakonom o pravima demobilisanih boraca.

- Potrebno je od 500.000 do 600.000 KM i u budžetu smo našli prostora za jedan dio sredstava. Drugi dio nadamo se da će osloboditi drugi transferi, koji su ranije davani po sličnim osnovama - pojasnio je ministar finansija BPK.

Većinom glasova poslanici su usvojili i Nacrt zakona o izvršenju budžeta BPK za 2020. godinu te ga uputili u javnu raspravu, koja, kao i o Nacrtu budžeta i Zakona o izvršenju budžeta, treba biti održana u narednih 15 dana u sve tri lokalne zajednice u sastavu BPK, a konačno usvajanje budžeta očekuje se do kraja godine.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Prijedlog izmjena i dopuna Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK za 2019. godinu u iznosu od 17.934.841,00 KM.

Po skraćenoj proceduri usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica s djecom BPK Goražde.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.