SARAJEVO

Puhalo: Građani idu u EU, a BiH ili ne ide ili ide sporo

Italija ohrabruje BiH da postane država koja može biti dio euroatlantske integracije, rekao Minazi

Na konferenciji panelisti raznih profila. Fena

Avaz.ba

28.11.2019

Ambasada Italije u Bosni i Hercegovini okupila je paneliste raznih profila na konferenciji u Sarajevu kojom se obilježava 155 godina od otvaranja prvog generalnog konzulata Italije u Bosni i Hercegovini, a razgovara se i o odnosima dvije države Balkana i Evropske unije.    

Ambasador Italije u BiH Nikola Minazi (Nicola Minasi) kaže da je Italija dugogodišnji prijatelj Bosne i Hercegovine, a na dvodnevnom skupu u Sarajevu namjeravaju razgovarati o ''našoj prošlosti i budućnosti''.

- Italija želi biti dio budućnosti Bosne i Hercegovine, kako je bila i dio prošlosti. Italija ohrabruje BiH da postane država koja može biti dio euroatlantske integracije - naglasio je u izjavi za Fenu prije konferencije.       

Podsjeća da je Italija važan partner Bosni i Hercegovini na političkom nivou, ali je važan i trgovinski partner Bosne i Hercegovine. Zato se, kako se kaže, može dobro sarađivati na poboljšanju političke i ekonomske situacije u BiH.

Predsjednica Komisije za vanjske odnose i EU zastupničkog doma parlamenta Italije Marta Grande kaže da će odnosi koji se njeguju s BiH i dalje ostati važni. Saradnja parlamenata BiH i Italije bit će, kaže, nastavljena.

Istaknula je da su imali susrete s predstavnicima bh. parlamenta, evropske delegacije i građanskih društava tokom kojih je zabilježeno da ''poseban akcent treba staviti na određivanje pripremnih faza koje će voditi BiH ka boljem razvoju''.

Jedan od panelista skupa, sociolog i politički analitičar Srđan Puhalo kaže da niko ne spori da BiH treba i mora imati evropsku perspektivu, ali je ključno da li da ''vjerujemo obećanjima EU, verbalnim egzibicijama domaćih političara ili našoj svakodnevici gdje vidimo da su nam puna usta Evrope, a da je taj put i spor i prilično kompliciran''.  

- Domaći političari malo toga konkretno rade da bi se približili EU, birokratski, ali i vrijednostima koje baštini. Potrebno je mnogo više iskrenosti i poštenog odnosa prema građanima BiH, da bi građani shvatili da stvarno želimo i da stvarno idemo ka Evropskoj uniji. U ovom trenutku imamo čudnu situaciju da građani idu u EU, a da Bosna i Hercegovina ili ne ide ili ide sporo - naglasio je.             

Konferencija službenog naziva ''Italija i BiH: Balkan i EU kroz stoljeće - 155 godina od otvaranja prvog Generalnog konzulata Italije u Sarajevu'' obuhvatit će u dva dana, kroz četiri panel-diskusije, teme iz historije, politike, kulture i saradnje uz osvrte panelista iz Italije i BiH te predstavnika EU i partnerskih institucija. Na otvaranju skupa prezentirana je knjiga o bilateralnim odnosima.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.