SARAJEVO

Džaferović: Grabar-Kitarović neće se pitati o tome šta će se raditi u BiH, mi ćemo krojiti svoju sudbinu

Ozbiljni političari ne vrijeđaju narode. Ne treba da vrijeđaju nikoga, a posebno ne narode, rekao je Džaferović

Džaferović: Grabar-Kitarović je svojom izjavom, zapravo, optužila čitav jedan narod u BiH. M. Kadrić

Piše: A. Č. - Avaz.ba

29.11.2019

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, osvrnuvši se na posljednje javne istupe predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović tokom posjete BiH, rekao je da najradije ne bi komentirao izjavu, jer se radi o istupu tokom predizborne kampanje u susjednoj Hrvatskoj.

- Iznesena je, međutim, jedna stvar koja mene kao čovjeka boli, a gospođa Kitarović nije samo kandidat za predsjednicu Hrvatske, ona je i aktuelna predsjednica Hrvatske. Ona je svojom izjavom, zapravo, optužila čitav jedan narod u BiH, kako želi da priskrbi BiH za sebe. To ne rade ozbiljni političari. Ozbiljni političari ne vrijeđaju narode. Ne treba da vrijeđaju nikoga, a posebno ne narode – rekao je Džaferović.

Dodaje da je narod na kojeg je Grabar-Kitarović mislila, doživio genocid u ovoj zemlji, da su nad njim izvršeni masovni zločini, protjeran je s ogromnog dijela teritorije BiH i taj narod se bori za cjelovitu i demokratsku BiH, državu u kojoj će svi narodi i građani biti ravnopravni na svakom njenom pedlju. 

- Nikad se nećemo proći dok ne realiziramo taj cilj. Retrogradne snage, kojima, očigledno, i gospođa Kitarović pripada, zalažu se za nešto drugo, za teritorijalne ili etničke podjele. Nema nikakvih dodatnih ni teritorijalnih ni etničkih podjela u BiH. Izborni zakon se treba promijeniti, ali se, prije svega, moraju ispoštovati presude Evropskog suda za ljudska prava, kojima treba osigurati ravnopravnost svakom građaninu, jer su danas unutar BiH obespravljeni oni građani koji ne pripadaju nijednom od konstitutivnih naroda. To treba da bude put i mi ćemo slijediti evropske standarde – poručio je Džaferović. 

Naglasio je da se Grabar-Kitarović neće pitati o tome šta će se raditi u BiH.

- Mi ćemo krojiti svoju sudbinu onako kako mi mislimo. Kada kažem mi, mislim na sve narode, na sve građane i na sve političke opcije koje postoje unutar BiH – zaključio je Džaferović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.