SJEDNICE

Početkom decembra sjednica Federalnog parlamenta o stanju u Zavodu Pazarić

Na dnevnom redu Prijedlog budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2020. godinu

O dvije aktuelne teme raspravljat će se u decembru. Avaz

Fena

30.11.2019

U prvoj polovini decembra Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine raspravljat će o dvije aktuelne teme. 

Predsjedavajući Mirsad Zaimović za 4. decembar je sazvao tematsko zasjedanje o stanju u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić. To se odnosi na još tri ustanove sličnog tipa - Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Drin, Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići, Zavod za vaspitanje muške djece i omladine Sarajevo i Ustanovu iz djelokruga socijalne zaštite Ljubuški. 

Kako je kazao, na sjednicu će, među drugim učesnicima, pozvati predstavnike uprava i zaposlenika navedenih ustanova i podsjetio da će inicijalni materijal za zastupničku raspravu biti nalazi inspekcija, policije i svih drugih subjekata pozvanih da sagledaju stanje u Zavodu Pazarić nakon šokantnih informacija iznesenih koje su u javnost iznijeli prvo direktor Redžep Salić, a potom federalna zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić, o finansijskim malverzacijama prethodne uprave, odnosno lošim uvjetima za štićenike i nehumanom postupanju prema njima.

Drugo važno zasjedanje Predstavničkog doma Zaimović je najavio za utorak, 17. decembra, kada na dnevnom redu treba biti Prijedlog budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2020. godinu.

Prijedlog je utvrdila Federalna vlada na sjednici 28. novembra i uputila ga u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku. Predloženi budžet od 4.954.392.401 KM skoro dvostruko je veći od ovogodišnjeg, a glavni razlog je prelazak Federalnog zavoda PIO/MIO na budžetsko, odnosno trezorsko poslovanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.