ODLUKE

Incko i Nelson poslali zajedničko pismo Vladi TK: Svoju energiju usmjerite ka unapređivanju nezavisnosti policije

Predložene izmjene koje ćete razmatrati prijete da potkopaju nezavisnost i profesionalnost policije te bi mogle omogućiti direktnu političku kontrolu nad policijom Tuzlanskog kantona

Incko i Nelson poslali pismo Vladi TK. Avaz

Avaz.ba

30.11.2019

Odluka Vlade Tuzlanskog kantona o usvajanju Prijedloga izmjena Zakona o Ministarstvu unutrašnjih poslova TK, koji će biti upućen u skupštinsku proceduru, izazvala je mnoge reakcije. Između ostalih, reagirali su visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko) i ambasador SAD u BiH Erik Nelson (Eric Nelson). 

U zajedničkom pismu navode da su predložene izmjene Zakona neprihvatljive i da predstavljaju instrument koji će omogućiti direktnu političku kontrolu nad profesionalnim radom policije. 

Incko i Nelson sačinili su zajedničko pismo koje su uputili zastupnicima u Skupštini TK, kantonalnom premijeru Denijalu Tulumoviću, ministru unutrašnjih poslova TK Sulejmanu Brkiću i direktoru Uprave policije MUP-a TK Dževadu Kormanu, u kojem su skrenuli pažnju na posljedice usvajanja predloženih izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjim poslovima TK. 

U pismu se navodi da bilo kakve izmjene policijskog zakonodavstva trebaju biti u interesu javnosti te da bi trebale biti u skladu s osnovnim principom nezavisnosti policije.

Predložene izmjene koje ćete razmatrati prijete da potkopaju nezavisnost i profesionalnost policije te bi mogle omogućiti direktnu političku kontrolu nad policijom Tuzlanskog kantona. Umjesto usvajanja navedenih izmjena i dopuna, pozivamo vas da svoju energiju usmjerite ka unapređivanju nezavisnosti i profesionalnosti policije u skladu sa zakonodavnim okvirom koji je trenutno na snazi, a koji, između ostalog, već sadrži efikasne mehanizme za demokratski civilni nadzor - napisano je  u zajedničkom pismu. 

Za ovakav potez iz Vlade TK su kao obrazloženje naveli da je Prijedlog izmjena Zakona izrađen zbog neophodnosti unapređivanja mehanizama efikasnosti nadzora i kontrole rada Uprave policije, kao i harmonizacije sa zakonima o unutrašnjim poslovima ostalih kantona u Federaciji BiH. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.