JER MI JE STALO Projekt "Inventarizacija, kartiranje i praćenje stanja vrsta i staništa planine Majevice"

Istraživanje flore i faune planine Majevice: Identificirano 70 biljnih vrsta iz 31 porodice

Glavni donator je Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH

Avaz.ba
30.11.2019 21:55

Udruženje građana „Eko mreža“ Srebrenik realizalo projekt

Foto: Avaz

Udruženje građana „Eko mreža“ Srebrenik realizalo je projekt pod nazivom „Inventarizacija, kartiranje i praćenje stanja vrsta i staništa planine Majevice“.

sklopu ovog projekta članovu Udruženja proveli su temeljito istraživanje flore i faune planine Majevice. 

Riječ je o prvom sveobuhvatnom istraživanju planine Majevice od austrougarskog vremena koje bi trebalo rezultirati detaljnom kartom i analizom stanja bogate flore i faune. 

Tokom implementacije projekta „Inventarizacija, kartiranje i praćenje stanja vrsta i staništa planine Majevice“, prezentovani su do sada neotkriveni podaci o vegetaciji lokaliteta Stari grad Srebrenik (Gradina).

  • Fond za zaštitu okoliša FBiH
    Fond za zaštitu okoliša FBiH Foto: FZOFBiH

Ovo područje je osim kulturno - historijskog značaja za Bosnu i Hercegovinu iznimno interesantno sa biološkog aspekta jer predstavlja stanište za vegetaciju pukotina krečnjačkih stijena, koja se rijetko javlja na geografskom prostoru sjeveroistočne Bosne i Hercegovine.

Identificirano je 70 biljnih vrsta iz 31 porodice.

Tokom istraživanja ustanovljena je velika gustina populacije stenoendemske vrste Campanula hofmannii i Asplenium lepidum na zidinama Starog Grada, što uz ostale nalaze flore potvrđuje činjenicu da ovaj lokalitet treba biti prepoznato i kao područje od konzervacijskog značaja za očuvanje biodiverziteta u Bosni i Hercegovini.

Glavni donator je Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH, a pomoć u realizaciji ovog projekta pružili su i Općina Srebrenik, JP „Šume TK“ d. d. Kladanj, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK i Lovačko društvo „Majevica“ Srebrenik.

JER MI JE STALO

Probudimo svijest o zaštiti okoliša

Komentari

NA VRH