SARAJEVO

Petigru: Suprotstaviti se izdaji ljudskih prava i tranzicijske pravde

Dejvid Petigru. FENA

Fena

1.12.2019

Profesor filozofije i studija holokausta i genocida na Državnom univerzitetu u Južnom  Konektikatu Dejvid Petigru (David Pettigrew) smatra da "destabilizirajuća retorika člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika potkopava institucionalne reforme na državnom nivou te povjerenje građana, što su imperativi za tranzicijsku pravdu". 

To je izjavio kao uvodničar na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99“, govoreći o temi "Izdaja ljudskih prava i tranzicijska pravda u BiH".

Petigru je stava da Dodik, kao član Predsjedništva BiH, ruši svaku nadu u tranzicijsku pravdu u BiH "islamofobičnim govorom mržnje, osporavanjem jedinstva države i institucija na državnom nivou, negiranjem genocida u Srebrenici, postavljanjem spomen- obilježja kojima se glorificiraju osuđeni ratni zločinci i zabranom spomen-obilježja žrtvama“.

- Kada je Stranka demokratske akcije (SDA) predložila ustavnu reformu za ujedinjenje BiH i utvrđivanje nacionalnosti na osnovu državljanstva, Dodik je taj prijedlog odbacio kao islamsku zavjeru. Prijedlog SDA predstavljao je važnu viziju tranzicijske pravde za građansko društvo koje se oporavlja od genocida, ali Dodik je odgovorio islamofobičnim zastrašivanjem, predviđajući da je Bosna i Hercegovina izložena riziku uvođenja šerijatskog prava – ustvrdio je Petigru.

Dejvid Petigru uvodničar na sesiji "Krug 99". FENA

Navodeći da tranzicijska pravda nalaže da se preživjeli tretiraju s dignitetom, ističe da oni imaju veoma malo nade za pravdu.

- Izdaji ljudskih prava i tranzicijske pravde u Republici Srpskoj moramo se bez odgađanja suprotstaviti. Prvo, visoki predstavnik treba omogućiti provođenje zakona protiv negiranja genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina, što bi predstavljalo odgovarajuće okončanje aktivnosti koje su poduzeli raniji visoki predstavnici radi uspostavljanja spomen-obilježja i mezarja Srebrenica-Potočari i važan način suprotstavljanja prijetnji od ponavljanja genocida. Drugo, uprkos poricanju i zabrani izgradnje spomen-obilježja, država ima obavezu da čuva sjećanje na patnje žrtava - naglasio je Petigru.

Nadležni organi, kako ističe, trebali bi sistematično ukloniti spomen-obilježje Radovanu Karadžiću na studentskom domu na Palama, spomenik u Višegradu "hrabrim braniocima Republike Srpske", spomenik u Trnopolju "srpskim borcima koji svoje živote ugradiše u temelje Republike Srpske" i spomen-ploču kojom se odaje počast Ratku Mladiću na Vracama iznad Sarajeva.

- Spomen ploča za Mladića uvreda je za više od 11.000 žrtava opsade. U znak sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva, pozivam nadležne organe da uklone spomen-ploču za Mladića. Ovakvim i drugim inicijativama bila bi ispoštovana ljudska prava, a tranzicijska pravda još bi jednom postala moguća u BiH – zaključio je Petigru, koji je i član Upravnog odbora Studijskog programa za proučavanje genocida na Univerzitetu Yale.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.