REAKCIJE Saopćenje za javnost

SDA: Predsjednica Hrvatske još jednom pokazala svoje pravo lice i agresivne namjere prema BiH

D. B. / Avaz.ba
01.12.2019 13:38

Oštra reakcija iz SDA

Foto: Ilustracija / Pixell

Stranka demokratske akcije u današnjem saopćenju za javnost oštro je osudila odavanje počasti osuđenom ratnom zločincu Slobodanu Praljku te ističe da je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović "još jednom pokazala svoje pravo lice i svoje agresivne namjere prema BiH". 

- Odavati počast osuđenom ratnom zločincu znači direktno vrijeđati žrtve njegovih zločina. U uređenim evropskim državama nezamislivo je da predsjednici odaju počast zločincima, npr. nacističkim generalima osuđenim pred Nirnberškim tribunalom. Očigledno je da Kolinda Grabar-Kitarović ne poštuje to temeljno moralno i civilizacijsko pravilo, te se umjesto sa žrtvama, solidariše s njihovim krvnicim- kazali su iz SDA.

Između ostalog, u saopćenju podsjećaju da je Praljak pred Haškim tribunalom osuđen za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu radi podjele naše zemlje i pripajanja njenih dijelova Hrvatskoj.

Odavanje počasti takvoj figuri znači slanje veoma jasne političke poruke prema BiH, koju vrlo dobro razumijemo. Predsjednica RH mora da zna da nikada neće ostvariti ono što čak ni Praljak i njegovi mentori nisu uspjeli ostvariti silom oružja. Sama činjenica da ipak pretendira ka tome, ukazuje da ona ne želi stabilnost i dobrosusjedske odnose sa BiH. Očigledno je jedini cilj pribiranje jeftinih političkih poena bez obzira na štetu koju njene riječi i postupci uvijek nanovo nanose povjerenju među građanima dviju zemalja - navodi se u saopćenju SDA.

Komentari

NA VRH