POTRES

Novi zemljotres u BiH: Ponovo epicentar kod Nevesinja

Podrhtavanje tla se odjetilo na širem području Hercegovine, Sarajeva, Dubrovnika, te Dalmaciji i Crnoj Gori.

Novi zemljotres u BiH. Screenshot

Sl. M. / Avaz.ba

2.12.2019

Novi zemljotres potresao je jutros u 5:23 sati Bosnu i Hercegovinu. Zemljotres je registriran u regionu Nevesinja, inače šesti u posljednjih šest dana. 

Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda RS, pomjeranje tla je zabilježeno u 5:23 sati, sa magnitudom od 3,8 jedinica Rihtera i procijenjenim intenzitetom u epicentralnoj zoni od 5,6 stepeni Merkalijeve skale.

Epicentar je zabilježen 12 kilometara sjeveroistočno od Nevesinja na dubini od oko 15 kilometara. 

Prema informacijama Evropskog mediteranskog seizmološkog centra (EMSC) zemljotres se osjetio na širem području Hercegovine, Sarajeva, Dubrovnika, te Dalmaciji i Crnoj Gori.

- Bio sam već budan i na nogama. Trajalo je 4 sekunde i to dobrog drmanja. Nikad prije nije bilo ovoliko zemljotresa na ovoj teritoriji u tako kratkom roku. Što je sa prirodom? - navedeno je u jednom od komentara na stranici EMSC-a.

Zemljotres se osjetio na širem području Hercegovine. Screenshot

Zemljotres ovog intenziteta ne bi trebao izazvati štete na objektima, a stanovništvo ga može osjetiti. 

Potres magnitude 4,1 stupanj po Richteru zabilježen je i jučer nešto iza četiri sata s epicentrom šest kilometara od Nevesinja.

U ovom regionu i 29. novembra registrovana su tri slabija zemljotresa, dok je to područje, u 10:19 sati, 26. novembra potresao udar od 5,5 stepeni po Rihteru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.