REAKCIJE

Bećirović za "Avaz": Razlog napada je tekst o legalnoj državi

On je na Facebooku poručio da se demokratsko i zločinačko, civilizacijsko i anticivilizacijsko ne mogu i ne smiju izjednačavati

Bećirović: Višegodišnji stavovi. Avaz

Piše: S. D.

2.12.2019

Denis Bećirović, funkcioner SDP-a BiH i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH, komentirajući za „Avaz“ optužbe iz Gradske organizacije SDP-a Banja Luka, odakle su naveli da su Bećirovićeva „stajališta radikalna“, kazao je da su njegovi stavovi višegodišnji i da sve što je imao reći kazao u svom tekstu objavljenom sinoć na njegovom Facebook profilu.

Bećirović je ustvrdio i da je taj tekst pod naslovom „Nikada neće proći izjednačavanje legalne države Bosne i Hercegovine i nelegalnih paratvorevina“ No passaran!" razlog zbog kojeg ga napadaju iz SDP-a Banja Luka te nije htio detaljnije obrazlagati svoj stav.  

Inače, u Bećirovićevom tekstu između ostalog se navodi:

- U posljednje vrijeme sve češće se u najbližem susjedstvu, kao i u pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine, pojavljuje teorija ekvidistance. Njena suština je u tome da se ciljano izjednačavaju legalni organi i legalna oružana sila Republike Bosne i Hercegovine s nelegalnim organima i vojskama paratvorevina koje su egzistirale na tlu međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine od 1992. do kraja 1995. godine. Ovakvi pokušaji nivelacije historije su uzaludni i osuđeni na propast. Teška i tragična prošlost može biti i zamorna za neke ljude, naročito ako opterećuje sadašnjost, ali to nikada ne smije biti opravdanje da se padne u zamku prihvatanja neutemeljenih simplifikacija. Takve vrste nivelacija i simplifikacija zamućuju prošlost i otežavaju uzajamno razumijevanje u sadašnjosti. Istina je cjelina i bez nje nema zdrave komunikacije među ljudima i narodima. Građanima i narodima Bosne i Hercegovine treba istina, jer poluistine i neistine uništavaju sadašnjost i prijete budućnosti.

Principi odbrane Republike Bosne i Hercegovine su bili apsolutno suprotni agresorskom konceptu etničkog progona, masovnih ratnih zločina i genocida. Oni su se zasnivali na borbi za ljudska prava i slobode svakog čovjeka i izgradnji Bosne i Hercegovine kao države ravnopravnih građana i naroda. Legalni organi Republike Bosne i Hercegovine i legalna, regularna, vojna sila Armija Republike Bosne i Hercegovine nije nikada bila vođena ideologijom genocida i etničkog iskorjenjivanja drugoga. Zato moramo jasno naglasiti da se Armija Republike Bosne i Hercegovine i vojske nelegalnih paratvorevina ne mogu izjednačavati. Civilizacijske, pravne i moralne distinkcije jasne su svakome ko hoće da pogleda činjenicama u oči.

Legalno i nelegalno, demokratsko i zločinačko, civilizacijsko i anticivilizacijsko ne mogu se i ne smiju izjednačavati - poručio je on.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.