DIPLOMATIJA

Kujundžić odlazi u Brisel, Bukvić u Peking, Mlinarević se priprema, a šta će biti s Dilberović

Zanimljivo je da Elvira Dilberović nije ni počela s pripremama za odlazak u Prag

Mlinarević, Dilberović i Kujundžić. Avaz

Piše: S. D.

2.12.2019

Uskoro će se navršiti godina otkako je Predsjedništvo BiH imenovalo 21 ambasadora te tri šefa bh. misija u svijetu i tri generalna konzula, a još svi nisu otišli u diplomatske misije, saznaje „Avaz“ u Ministarstvu vanjskih poslova.

Još se čeka da ambasadorske pozicije zauzmu imenovani u ambasadama BiH u Kini, Švedskoj, Češkoj te Misiji BiH pri NATO-u u Briselu.

Saznajemo da će uskoro na funkciju ambasadora u Kinu otići Tarik Bukvić te da je skoro sve spremno za odlazak Mitra Kujundžića u Misiju BiH pri NATO-u.

Pri kraju priprema u Ministarstvu vanjskih poslova BiH koje su dužni obaviti svi ambasadori trenutno je i Martina Mlinarević, buduća ambasadorica BiH u Pragu.

Inače, još nema informacija o tome bi li činjenica da Mlinarević nema fakultetsku diplomu mogla na neki način utjecati na njeno preuzimanje ambasadorske funkcije.

Iako su iz MVP-a ranije saopćili da su zabilješku o tome da Mlinarević nije dostavila fakultetsku diplomu uputili Predsjedništvu BiH, još nema zvaničnog očitovanja o ovom slučaju iz kolektivnog šefa države.  

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH prije nekoliko dana su kazali da nemaju nadležnost da zaustave proces odlaska ambasadora u zemlju prijema, jer je proces imenovanja u isključivoj nadležnosti Predsjedništva BiH.

Kako otkriva naš izvor iz MVP-a, trenutno je aktuelizirano i pitanje je li Mlinarević prijavljena u Zavodu za penziono-invalidsko osiguranje kao osoba s visokom stručnom spremom.

Zanimljivo je da, iako će uskoro godina otkako je imenovana na poziciju bh. ambasadorice u Štokholmu, Elvira Dilberović, federalna ministrica obrazovanja i nauke, još nije ni počela pripreme u MVP-u za odlazak u diplomatske vode.

Prema nezvaničnim informacijama, razlog tome je taj što još nije imenovana nova Vlada FBiH, a SDA u proteklom periodu nije bila spremna na imenovanje Dilberovićkine nasljednice u Ministarstvu obrazovanja i nauke FBiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.