ANALIZE

Najava recesije u Njemačkoj odrazit će se na bh. ekonomiju

Porezna uprava FBiH u prvih deset mjeseci 2019. naplatila 110 posto više novca od javnih prihoda nego Porezna uprava RS

Bećirović: Rast je još nedostatan. Avaz

Piše: E. Skokić

2.12.2019

Porezna uprava Federacije BiH u prvih deset mjeseci 2019. godine naplatila je 110 posto više novca od javnih prihoda nego Porezna uprava Republike Srpske. Pojedinačno gledano, federalna Porezna uprava naplatila je 4,3 milijarde, a Porezna uprava manjeg bh. entiteta dvije milijarde maraka javnih prihoda.

Rast poreza

Kako je za “Avaz” kazao ekonomski stručnjak Damir Bećirović, ti podaci pokazuju da je FBiH svakako ekonomski snažniji dio države.

- To je, međutim, i očekivano s obzirom na to da je FBiH i prema broju stanovnika te prema instaliranim privrednim kapacitetima, otprilike, duplo veća od RS. Podaci o rastu poreza prikupljenih po osnovu poreza na dohodak i poreza na dobit, potvrđuju da smo u nekoliko posljednjih godina imali rast ekonomije, što je pratila i nešto veća zaposlenost. To svakako raduje, ali je taj rast još nedostatan kako bi građani značajnije osjetili poboljšanje vlastitog standarda – ističe Bećirović.

Kako navodi, rast direktnih, kao i indirektnih poreza, osjeća se i kroz stabilizaciju budžeta na svim nivoima, ali to nosioce vlasti ne smije uspavati.



Planiranje budžeta

- Najava recesije u Italiji i Njemačkoj, kao naših važnih ekonomskih partnera i izvoznih tržišta, već se odražava i na našu razmjenu s inozemstvom, što će se odraziti na usporavanje rasta naše ekonomije, a to potvrđuju i nove projekcije Svjetske banke. Stoga budžetska planiranja moraju imati to u vidu i ostaviti rezerve za slučaj da se to zaista desi – upozorava Bećirović.

Pomoć privrednicima

U posljednjih desetak godina, smatra Bećirović, veća je porezna disciplina privrednih subjekata, pogotovo onih koji su se etablirali na tržištu i imaju stabilno poslovanje.

- Naravno, još je prisutna porezna evazija, naročito kod subjekata koji tek započinju svoj posao ili imaju poslovne probleme. Tu bi porezna uprava mogla pružiti pomoć takvim subjektima, ne samo kroz represivne mjere nego savjetodavno u slučajevima da postoji iskrena namjera da se subjekti uvedu u legalne tokove poslovanja – zaključio je Bećirović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.