FUCZ Deminiranja u ilidžanskom naselju

Iz dvorišta kuća u Donjem Kotorcu uklonjeno 11 eksplozivnih sredstava

Fena

Pronađene četiri protivtenkovske mine TMA-4 i sedam komada neeksplodiranih ubojitih sredstava

Foto: FUCZ


Timovi Federalne uprave civilne zaštite završili su zadatak deminiranja u ilidžanskom naselju Donji Kotorac i uklonili jedanaest eksplozivnih sredstava, saopćila je ta uprava.

Pronađene su četiri protivtenkovske mine TMA-4 i sedam komada neeksplodiranih ubojitih sredstava. Manuelnom metodom čišćenja deminirana su 973 m2, a pregiranjem 137 m2.

Deminiranjem navedene površine je otklonjena sumnja i stvoreno sigurno okruženje za mještane naselja, za nesmetano korištenje parcela i stambenih objekata u neposrednoj blizini, bezbjedno korištenje Međunarodnog aerodroma Sarajevo i putne komunikacije.

Time je na lokalitetu Donji Kotorac, koji se nalazi 1,5 km jugoistočno od Ilidže, očišćeno 1.110 m2 sumnjive površine. U toku zadatka, mještani dijela ovog naselja bili su izmješteni, a otežavajuća okolnost za deminere je bila blizina piste Sarajevskog aerodroma i saobraćajnice.

Rizična površina je tokom proteklog rata bila na liniji razgraničenja, s kojom graniče individualni stambeni objekti, poljoprivredno zemljište koje se obrađuje, Međunarodni aerodrom Sarajevo, kao i putna komunikacija Butmir - Donji Kotorac - Lukavica.

Više o:

Donji Kotorac FUCZ
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na