OD SPECIJALNOG IZVJEŠTAČA AVAZA Obraćanje u Evropskom parlamentu

Novi komesar za proširenje: BiH napravila pomake, reforma pravosuđa jedan od prioriteta

Kao prioritete za države Zapadnog Balkana ocijenio da su borba protiv korupcije i ekonomski razvoj

Aldin Tiro
03.12.2019 18:29

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varheyli) kazao je u Evropskom parlamentu da je pridruženje zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji jedan od prioriteta, javlja specijalni izvještač "Avaza" iz Brisela.

Govoreći o Bosni i Hercegovini kazao je da je naša zemlja napravila određene pomake na svom EU putu.

- Izbori u BiH su održani prije 13 mjeseci i pozdravljam imenovanje Zorana Tegeltije kao novog predsjedavajućeg Vijeća ministara. Radujem se saradnji s njim - kazao je Varhelji.

Posebno je naglasio i stvari koje se moraju popraviti kada je u pitanju naša zemlja.

- Reforma pravosuđa je ono što se hitno podrazumijeva. Također, rješavanje migrantske krize, koja uveliko traje u BiH je jedan od prioriteta - dodao je.

Potvrdio je da će Evropska komisija izaći sa novim prijedlogom u procesu proširenja.

- Početkom 2020. godine ćemo predstaviti sugestije za proces pridruživanja da bi ojačali pregovarački proces - naveo je.

Kao prioritete za države Zapadnog Balkana ocijenio da su borba protiv korupcije i ekonomski razvoj. Također je izrazio svoje žaljenje zbog činjenice da je Evropsko vijeće odlučilo da ne otvori pregovore sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

- Naše obaveze kada su u pitanu te dvije zemlje ostaju nepromijenjene. Želimo da se pregovori nastave prije samita u Zagrebu u maju iduće godine - kazao je Varhelji.

Također, prisutnima se obratio i novi predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli (Sassoli).

Poručio je da su zemlje zapadnog Balkana potrebne Evropi, ali i da je Evropa potrebna njima.

- Učinit ćemo sve da se primijeti napredak u procesu pridruživanja i da se taj proces uspješno privede kraju - rekao je Sasoli.

Komentari

NA VRH