PROTESTI Zbog nelegalnog odlaganja otpada

Mještani blokirali odvoz smeća na mostarsku deponiju Uborak

Već su vraćena dva kamiona sa smećem

M. Sm. / Avaz.ba

Mještani mostarskog naselja Uborak blokirali su odvoz smeća na deponiju. Kako javlja "Avazov" reporter s lica mjesta, mještani su poručili  da neće odustati sve dok nadležni ne riješe problem, odnosno ne ispune zahtjeve za to da se odlagalište otpada zatvori, sanira ili izmjesti na novu lokaciju. 

Već su vraćena dva kamiona sa smećem. 

Opis: Mještani blokirali deponiju Uborak

Meliha Smajkić

Kako je kazao Omer Hujdur, jedan od predstavnika Inicijative koja je organizator protesta, jedino im je federalna ministrica okoliša kazala da je "zaledila" proces izdavanja nove okolinske dozvole za deponiju.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova HNK, nakon što su se mještani ispriječili pred dva kamiona, razgovarali su kratko s organizatorima, koji su im kazali da deponija od danas praktično radi nelegalno.

Nakon toga je jedan od predstavnika Inicijative, Nijaz Hodžić, pozvan na informativni razgovor u policiju.

Inače, u slučaju reakcije policije, mještani su poručili da oni nisu huligani.

Naveli su, također, da su i dalje otvoreni za iznalaženje kompromisnog rješenja, odnosno spremni su se povući ako im nadležni daju pismene garancije da će u roku od pola godine do godinu ispuniti njihove zahtjeve, to jest naći novu lokaciju za deponiju, a postojeću sanirati i zatvoriti.

NA VRH

Podijeli članak na