SARAJEVO

Prašović-Gadžo: I Fadil Novalić je znao sve, mora odgovarati i on kao i Drljača

Ispred zgrade Parlamenta postavljena je žuta policijska traka i primijetno je jače osiguranje

Piše: A. Č. / Avaz.ba

4.12.2019

Sa sjednice - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

17:45

U daljnjem toku rasprave govorio je i zastupnik Asim Kamber (SDA). On je naglasio da od kršenja prava djece, da li zdrave ili djece sa poteškoćama, nema težeg društvenog delikta i to je najteža manifestacija socijalne diskriminacije.

- Po mom mišljenju kadorivski kolateral je smjena direktora Redžepa Salića. Smatram da bismo morali reducirati zaključke koje su danas predložili klubovi. Treba utvrditi odgovornost za ono što je učinjeno, i to treba da urade nadležni organi - rekao je Kamber.

17:10

Zastupnica SBB-a Sanela Prašović-Gadžo, uključivši se u raspravu o ustanovama socijalne zaštite u Federaciji BiH, s fokusom na Zavod Pazarić, na početku je kazala kako se izvinjava roditeljima što je prvo javnost vidjela slike štićenika vezanih u Zavodu Pazarić, jer smatra da je zastupnica Ćudić te fotografije najprije trebala proslijediti Tužilaštvu KS.  

- Na ovoj sjednici se treba fokusirati na to da se roditeljima omogući da skrbe o svojoj djeci i kako urediti stanje u Zavodu Pazarić i drugim zavodima. Mislim da pokušavamo na određen način da bježimo o toga da se pogledamo u lice i da govorimo iskreno. Odgovornost ne može biti samo na jednom ministru, dva, bez premijera FBiH Fadila Novalića. Nije ništa sprečavalo ni Drljaču ni Novalića da poduzimaju reforme u ovom sektoru. I to je velika istina. Treba da Drljača i Novalić idu u paketu s ostavkama, oni su direktno odgovorni za stanje u Pazariću. Drljača je na manipulativan način na sjednici Vlade FBiH gurnuo da se govori o smjeni direktora uz Upravni i Nadzorni odbor. Direktor Salić je bio prvi uzbunjivač, i to ne tajni, već javni. Kakvu poruku nam Vlada šalje sa smjenom Salića? Ako progovorite da nešto nije uredu i da ima kriminala, mi ćemo vam skinuti glavu. Naglašavam kako Vesko Drljača više nikada ne bi trebao obavljati niti jednu javnu funkciju, ali ni Novalić - rekla je Prašović-Gadžo. 

Dodala je da će na organima SBB-a zatražiti da Drljača više nikad ne bude imenovan ni na jednu funkciju, ali isto tako i za sve odgovorne, pa i za Fadila Novalića.

17:01

Munib Jusufović iz SBB-a rekao je da su ovo vrlo ozbiljne stvari. 

- Ne smijemo se ponašati ovako. Mislio sam da ćete doći do portira. Pitanje nadležnosti, bez obzira ko je iz koje stranke. Ovdje postoji pitanje odgovornosti. Nadležnost resornih ministarstava. Socijala Drljača, bez obzira što smo ga postavili, odgovoran je. Ministarstvo zdravstva, pravde, također postoji nadležnost. Ne mogu biti odgovorna tri ministarstva, a da ne bude odgovoran premijer. E, onda možemo ići prema dolje pa doći do upravnih i nadzornih odbora. To je ozbiljan pristup, a ne bježanje. Ako je stvar odgovornosti, onda se trebamo vratiti otkad postoje ovi zavodi. Mislim da je predsjedavajući izrekao važnu rečenicu, da niko nije održao sjednicu o ovoj temi. Direktor Salić je sve pokrenuo, a onda ste ga ubili. Razlog toga je nešto što se krije između premijera Novalića i ministra Drljače. Kako se sve može prebaciti na leđa jednog čovjeka - rekao je Jusufović.

16:54

Zastupnik Hamdija Abdić (SDA) je u svom izlaganju predložio da svi zastupnici od sebe izdvoje najmanje po 1.000 KM kako bi se štićenicima u zavodima kupile određene potrepštine. On je i napravio tabelu u kojoj bi zastupnici trebali da stave svoj potpis i koliko novca izdvajaju.

- Smatram da svako od nas može izdvojiti najmanje 1.000 KM jer nismo puno u proteklom periodu radili, pa samim tim ni zaradili sve plaće koje smo dobili. Na prošloj sjednici sam bio suzdržan kada se glasalo o tome da li odmah raspravljati o stanju u Zavodu Pazarić ili sačekati sve potrebne informacije, sada vidim da sam tada pravilno postupio. Jer, danas smo mnogo toga korisnog čuli - rekao je Abdić. 

16:07

Sabina Ćudić (Naša stranaka) postavila je dva pitanja: ko je odgovoran i kako dalje.

- Najvažnije je da krenemo kao zakonodavno tijelo. Mnogi su problematizirali danas, a ne kada su šokantni navodi izašli u javnost. Mnogi su čekali da održimo ovako visoko kvalitetnu sjednicu. Ja se ne slažem. Mislim da nismo imali neophodnu važnu diskusiju jer posljednjih dana nismo dobili ništa novo – rekla je Ćudić.

Obrušila se na predstavnike dva ministarstva (obrazovanja i pravde) koji se, kako je rekla, “nisu udostojili da kažu jednu riječ o svojoj odgovornosti“.

15:51

Zastupnik Osman Ćatić (SDA) rekao je kako je za stanje u Zavodu Pazarić u 99 posto slučajeva odgovoran menadžment.

- Ono što me žalosti, kada pogledamo strukturu zaposlenih, jeste njihov nedovoljan broj. Iščitavajući materijale pred sjednicu, vidio sam da je u 99 posto slučajeva za situaciju u Zavodu odgovoran menadžment. Znači, upravljačke strukture su odgovorne i trebaju da odgovaraju. Mogu reći da od početka niti jedan direktor te ustanove nije bio iz Stranke demokratske akcije. Da su bili, bila bi mnogo veća hajka. Fotografije o vezivanju štićenika su čuvane više od godinu i trebamo znati ko ih je snimio, kada i ko je vezivao djecu - rekao je Ćatić.

On je iznio i zaključke Kluba SDA navodeći kako se od Tužilaštva Kantona Sarajevo traži da ispita navode o nehumanom postupanju sa štićenicima. Zatim da se izradi registar djece s poteškoćama u razvoju, ali i da se što prije donese zakon roditelj - njegovatelj.

15:15

Predsjednica Kluba SBB-a Azra Hadžić-Bećirspahić u današnjem govoru u ime Kluba rekla je da je direktor Zavoda Pazarić Redžep Salić, koji je otkrio kriminal u Zavodu i javno progovorio o njemu, za njih heroj, jer je prvi put neko iznio sav kriminal koji se dešavao, a koji je naslijedio.

- Također, mogu da kažem da se sve ovo desilo za vrijeme mandata ministra Veska Drljače. Zato danas ministar Drljača treba podnijeti ostavku - rekla je Hadžić-Bećirspahić.

Dodala je da je SBB u nezavidnoj situaciji jer su i ministar i direktor iz ove stranke.

15:01

Nakon pauze otvorena je diskusija. Prva se javila nezavisna zastupnica Meliha Bijedić koja je rekla da su jasni propusti i ko ih je načinio.

- Čvrsto vjerujem institucijama koje su bile u nadležnosti da su uradile dobar posao. Lično sam posjetila Zavod u Pazariću, i na temelju provjerenih informacija moja diskusija je usmjerena o sistemskom rješenju. Kako raspored nametnutih obaveza, djeca s poremećajem u ponašanju, oštećenim sluhom ili vidom ili nekim drugim invaliditetom ima kvalitetnu nastavu. Zašto se do sada nije ništa uradilo po tom pitanju. Zato jer je trebalo zaposliti stručne ljude. Danas smo govorili o porodicama, roditelji nemaju podršku. Uglavnom, podršku koju imaju dobiju od nevladinih organizacija - rekla je Bijedić.

13:51

Emotivan govor imala je Ines Kavalac, direktorica Udruženja „Dajte nam šansu“.

Ona je istakla da su nakon objavljenih slika u Pazariću iznijeli svoje zahtjeve te je napomenula da od njih neće odustati.

Poručila je da zahtijevaju da se na idućoj sjednici Doma naroda nađe Zakon koji će definirati roditelja-njegovatelja. 

- Zahtijevamo da se u svakom kantonu osnuje institucija koja će pomagati roditeljima. U odborima ne želimo osobu koja ne zna šta je dijete sa posebnim potrebama. Također zahtijevamo da se u Odboru za socijalnu zaštitu nađe jedan od roditelja. Čini mi se da se o problemima oko Pazarića nismo dotakli najodgovornijeg, ministra – rekla je Kavalac.

13:10

Jasminka Džumhur, glavni ombudsman u BiH rekla je da postoji određen napredak.

- Činjenica je da 2009. godine nisu bili adekvatni smještajni kapaciteti. Nakon specijalnog izvještaja i izdvajanja Vlade FBiH donesen je pravilnik o standardima. Ali nisu praćeni podizanjem standarda. Pazarić je samo povod. ono što je bitno, ako govorimo o vladavini prava, mora biti zakon o uređenju, prvo treba riješiti pitanje registracije. Pazarić je registriran za štićenike do 25 godina. Tamo nisu ni mladi ni djeca. Tamo se djeca smještaju djeca po odlukama sudova. Tako da je odgovornost na ministarstvu pravde, a ne socijalne politike - rekla je Džumhur.

12:35

Redžep Salić, direktor Zavoda Pazarić, u obraćanju zastupnicima rekao je da ovo je prilika kako samo jedna tematska sjednica može zbližiti zavode, a sve radi poboljšanja uvjeta u kojima žive štićenici.

- Znamo da je Zavod jedna velika otvorena knjiga i da se i dalje čita. Stoga, nadam se da će ova sjednica donijeti rješenja. Da sam u pravu, govore izvještaji, priznanje ljudi, izvještaji inspekcija. Svi ti izvještaji potakli  su me da i dalje radim i štitim štićenike. Mogu reći da smo upravo dobili informaciju da je zavod blokiran, jer mi sada moramo da vodimo sudske procese. Sudski procesi koji se vode blokirali su Zavod i kada bi sada Parlament FBIH donio odluku o doniranju milion KM, taj novac mi ne bismo mogli koristiti jer se mora čekati završetak sudskih procesa. Počinjeni kriminal doveo je Zavod u najteži položaj do sada. Oni koji su me smijenili žele ušutkati moj govor o kriminalu - rekao je Salić i dodao da slike koje su nedavno objavljene ne odražavaju sadašnje stanje.

Naglasio je da su sve peći popravljene od vlastitih sredstava.

- Zahvaljujući radnicima, popravljali smo situaciju, ali kada smo dobili izvještaj o pronevjeri pola miliona, prepali smo se. Moramo znati u kojem pravcu treba ići Zavod. Moja smjena ništa ne znači. Zaštitite djecu - rekao je Salić

12:25

Adis Ramić, direktor Zavoda Drin iz Fojnice, ukazao je da osnivanje ovakvih zavoda na periferijama gradova pokazuje kakav je odnos društva prema korisnicima ovih ustanova. Naglasio je da tom zavodu u ovom trenutku nedostaju 54 uposlenika različitih profila.

Branko Stanić, direktor Zavod Bakovići, rekao je da sve zavode ne treba stavljati u isti koš.

- Stojimo da je naš izvještaj tačan i stojimo vam na raspolaganju za sve informacije. Pružamo smještaj u kolektivnom smještaju i vaninstitucijalno, jer imamo svoje kuće i stanove. Od 2005. dobivamo podršku. Na pet lokacija u Fojnici i Kiseljaku imamo 50 osoba koje su smještene i odgovorno bolje tvrdim da imaju bolje uvjete življenja i stanovanja nego 70 posto stanovništva - rekao je Stanić.

Sa sjednice. M. Tabaković

11:59

Ministar za rad i socijalnu politiku FBiH Vesko Drljača u svom uvodnom izlaganju rekao je da mu je žao što ova sjednica nije održana na početku njegovog mandata kako bi mogli pravovremeno reagirati te je ponovo pročitao zaključke s posljednje sjednice Vlade FBiH.

Podsjetio je da je Vlada FBiH naložila ulazak inspekcija, Finansijske policije, Porezne uprave FBiH kako bi se uvidjelo je li bilo nepravilnosti u radu 

- Ustanovljeno je da je bilo određenih nepravilnosti. A i ranije je Ministarstvo zaprimilo obavještenja da ima sumnjivih radova za gradnju jednog od objekata. Ključno pitanje je da li je bilo nepravilnosti i koje mjere treba poduzeti kako bi se stanje popravilo - rekao je, između ostalog, Drljača. 

Dodao je kako su analize pokazale da u zavodima nedostaje stručnog kadra. 

Predstavnik Ministarstva zdravlja FBiH Snježana Bodnaruk rekla je da su zaduženi da pripreme informaciju i poduzmu aktivnosti o Zavodu Pazarić.

- U okviru nadležnosti pratimo provođenje zdravstvene zaštite i u zdravstvenim ustanovama i u ustanovama socijalne zaštite. Mi kao ministarstvo nemamo nadležnost što se tiče finansijskih tokova kao ni imenovanju upravnih i nadzornih odbora – rekla je Bodnaruk.

Dodala je da Zavod u Pazariću ima mjeru izdvajanja i fizičkog ograničenja, ali da je Komisija iznijela mišljenje da ove mjere nisu u skladu sa stručnim ponašanjem.

U ovom trenutku nikoga iz Ministarstva obrazovanja nije prisutan tematskoj sjednici.

11:30

Počela je tematska sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, a jedina tačka dnevnog reda je stanje u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Drin, Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići, Zavodu za vaspitanje muške djece i omladine Sarajevo i Ustanovi iz djelokruga socijalne zaštite Ljubuški. 

Ispred zgrade Parlamenta postavljena je žuta policijske traka i primijetno je jače osiguranje. Jedan od razloga jeste što odavno nije došlo više zastupnika na sjednicu, ali i mogućnost protesta, što se dogodilo nakon posljednje održane sjednice.

Osim zastupnika, na sjednicu su došli i sada već bivši direktor Zavoda u Pazariću Redžep Salić, predstavnici upravnih i nadzornih odbora zavoda, glavna tužiteljica KS Sabina Sarajlić, glavni ombudsman Jasminka Džumhur i predstavnici nevladinih organizacija i predstavnici roditelja štićenika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.