NEZADOVOLJSTVO

Protest studenata u Sarajevu: I kada počne nastava, nećemo odustati od toga da se pronađe krivac

Zbog obustave izvođenje nastave na fakultetima medicinskih nauka

Piše: D. Bašić / Avaz.ba

4.12.2019

Nakon što je Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta, s dekanesom Semrom Čavaljugom na čelu, još u oktobru donijelo odluku da do daljnjeg obustave izvođenje nastave na fakultetima medicinskih nauka, studenti su danas donijeli odluku o protestima iako je jučer rečeno da će doći do deblokade nastave.  

  

Mirna šetnja studenata - Avaz
Dnevni avaz
Desetine studenta na protestu u Sarajevu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+10

Naime, studenti Stomatološkog, Farmaceutskog i Fakulteta zdravstvenih nauka ističu da nisu igračke te da neko mora odgovarati zbog čega nisu imali nastavu više od mjesec dana.

- Puno toga smo propustili. Možda je ova odluka donijeta sinoć upravo zbog protesta. Mi samo tražimo da se ispuni naše pravo na obrazovanje - istakao je Amar Kolašinac, student Farmaceutskog fakulteta, jedan od organizatora protesta.


Studenti su se okupili u velikom broju ispred Rektorata. U 11:55 sati krenuli su prema Vladi KS, gdje se trenutno nalaze.

Kako javlja naš reporter s lica mjesta, u svojim govorima studenti tvrde da nastava na fakultetima medicinske grupacije ni danas nije počela, iako je s Medicinskog fakulteta jučer najavljeno da će nastava danas početi.

Kratko su se zadržali ispred zgrade Kantonalne vlade i u pratnji policije uputili se prema Medicinskom fakultetu.

Studenti ispred Vlade KS - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Nakon kratkog zadržavanje ispred Vlade KS, studenti su se zaputili prema Medicinskom fakultetu. 

Organizatori skupa ispred Medicinskog fakulteta u obraćanju studentima istakli su da su na dostojanstven način pokazali svoje nezadovoljstvo te da se ovdje zadržavaju sve do 14 sati.



Studenti stižu ispred Medicinskog fakulteta. Avaz

- I kada krene nastava, nećemo odustati od toga da se pronađe krivac. Zbog toga je ova šetnja simbolična. Ne upiremo prstom ni u koga. Šetali smo od Rektorata do Vlade KS pa sve do Medicinskog fakulteta, pa neka nadležne institucije kažu ko je kriv - istakli su organizatori.

Mirni protesti studenti su završeni, a sada kako kažu čekaju reakciju i odluku nadležnih institucija. 


Svi studenti su se razišli. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.