AKTUELNO Parlament odgovoran za rješavanje zastoja

Čović i Izetbegović na hitnom sastanku s Palmerom i diplomatima o izborima u Mostaru

Svi prisutni složili su se da se građanima Mostara predugo uskraćuje pravo glasa

I. K. / Avaz.ba
04.12.2019 15:53

Detalj sa sastanka

Foto: Ambasada SAD

Specijalni predstavnik SAD za zapadni Balkan Metju Palmer (Matthew Palmer), ambasador SAD Erik Nelson (Eric), šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johan Satler (Johann Sattler), visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko), šefica Misije OSCE-a u BiH, ambasadorica Kejtlin Kavlec (Kathleen) i otpravnica poslova Ambasade Velike Britanije Rut Vajsmen (Ruth Wiseman) sastali su se danas s predsjednicima SDA i HDZ-a BiH  Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.

Razgovaralo se o potrebi hitnog održavanja izbora u Mostaru. 

- Svi prisutni složili su se da se građanima Mostara predugo uskraćuje pravo glasa i da je potrebno poduzeti hitne korake kako bi građani ovog grada mogli glasati na općinskim izborima naredne godine - saopćeno je iz Ambasade SAD u BiH. 

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) u svojoj presudi o izborima u Mostaru jasno je stavio do znanja da je Parlament odgovoran za rješavanje ovog zastoja. Kao dvije stranke koje su značajno zastupljene u Parlamentu i koje imaju snažnu bazu u Mostaru, SDA i HDZ BiH imaju posebno važnu ulogu u pronalaženju politički prihvatljivog rješenja koje se može pretvoriti u zakon prije raspisivanja izbora u maju 2020. godine. 

- Na ovom sastanku, predstavnici međunarodne zajednice izrazili su spremnost da podrže inicijative, vođene na lokalnom nivou, kojima se nastoji doći do kompromisnog rješenja kojim bi se građanima Mostara ponovo osiguralo pravo da glasaju, kojim bi se odgovorilo na kršenja utvrđena presudama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH i kojim bi se Mostar održao kao jedinstveni, multietnički grad - saopćeno je iz Američke ambasade.  

Komentari

NA VRH